A portugál tanár reakciója a magyar pedagógusnak: Te ennyiért még bemész dolgozni?

Megosztás

Csak meg kellett hallania a hanyatló nyugaton dolgozó pedagógusnak, hogy mennyit keres magyar kollégája. Kezdésnek annyi, hogy Magyarországon a diplomás átlagbér 60%-át keresik a tanárok, míg Portugáliában a 133%-át. Kinek mit intézett a kormánya.

„Te ezért még bemész dolgozni?” – kérdezte portugál kollégája egy magyar pedagógustól, amikor meghallotta, mennyit keres: a portugál tanár a négy és félszeresét kereste magyar kollégájának. A DW Magyar egy lisszaboni magyar édesanyával és két olyan magyar pedagógussal interjúzott, akik Portugáliában is dolgoztak, így belülről is ismerik az ottani közoktatást.

A beszámolók alapján egy tanárnak heti 22 óráját írnak elő, és van, akinek hét közben két szabadnapja is van.

A portugál iskolarendszer teljesítőképessége nagyon mélyről indult, az 1970-es években a portugál felnőttek ötöde írástudatlan volt, és ezt a következő évtizedben is csak hatodára sikerült leszorítani. Az 1990-es években már volt javulás, de 2000-ben a PISA-felmérésen világossá vált, hogy még mindig messze elmarad az OECD átlagától.

  • A portugál diákok év közben kevés jegyet kapnak, ám év végén kulcsfontosságú felmérők vannak negyedik osztálytól, amelyeken a továbbtanulás múlik.
  • A pedagógusok előtt nem pontos tanterv van, hanem elérendő oktatási célok, amelyekhez szabadon választhatják ki a tankönyveket is.
  • A reform következetesen, kormányokon átívelően haladt.
  • Jelentős összegeket fordítanak az iskolai felszerelések modernizálására, a digitalizációra.
  • A fizetések magasak: Magyarországon a tanári fizetés a diplomás átlagbér 61 százaléka, Portugáliában 133 százaléka.
  • Cserébe áldozatot is hozott az ország: a kis létszámú iskolákat megszüntették, így diákok tízezrei ingáznak. Így azonban jó felszereltségű iskolákban tanulnak, jól képzett és jól fizetett tanároktól.
  • A rendszer fenntartásához a tanároktól hosszú munkanapot várnak el, igaz, a heti óraszám így is kevesebb, mint Magyarországon.
  • A tanároknak viszont nincsen állandó helyük egy adott iskolában, van, aki több helyen tanít, és évről évre pályáznia kell.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kapcsolódó cikkek