A horvátok több, mint a 2,5-szeresére emelnék a kőolajvezeték tranzitdíját, Szijjártó kiakadt

Megosztás

Külügyminiszterünk úgy véli, ez durva visszaélés lenne Horvátország részéről a mostani monopolhelyzetükkel. Ezért az Európai Bizottságot kéri, lépjen közbe és ezt ne engedje dél-nyugati szomszédunknak. Tehát az EU avatkozzon be egy szuverén ország belügyeibe?

Bár a lépés valóban erősen megkérdőjelezhető a horvátok részéről, hogy az oroszok felől érkező olaj nagymértékű kiesésével hirtelen monopolhelyzetbe kerülve azonnal hatalmas pluszköltséget rónának a többi tagállamra.

2023-tól két és félszeresére tervezi emelni az Adria-kőolajvezeték tranzitdíját Horvátország, ami a magyar kormány szerint a monopolhelyzettel való visszaélés, ezért Szijjártó Péter az Európai Bizottság közbelépését sürgeti.

„Nekünk, ha a Barátság kőolajvezetéket kiiktatják, akkor egy import útvonalunk marad, ez az Adria-kőolajvezeték, ami Horvátországból érkezik Magyarországra” – mondta az atv.hu híre szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Spirit FM Harcosok Klubja című műsorának felvételén csütörtökön. A vezeték régóta esedékes kapacitásbővítésének elmaradása mellett

Szijjártó Péter szerint komoly probléma, hogy a horvátok visszaélve a monopolhelyzetükkel, az Adria-kőolajvezeték jelenlegi tranzitdíjnak a két és félszeresét akarják elkérni a jövő évben.

A miniszter szerint ez európai probléma, amit fel fog vetni a megfelelő uniós fórumokon. Hétfőn ismételten összeülnek Brüsszelben az energetikai kérdésekért felelős miniszterek, ahol a gázársapka bevezetésének részleteiről tárgyalnak. Szijjártó jelezte: azt kérte, hogy vegyék fel az ülés napirendjére a horvátok által emelni tervezett tranzitdíj kérdését, szeretné világossá tenni az európai energiaügyi miniszterek előtt, hogy ez egy olyan helyzet, ahol az Európai Bizottságnak lépnie kell. (via Hvg)

Kapcsolódó cikkek