Közel a megállapodás, ennyivel nőhet januártól a minimálbér

Megosztás

Apró gond, hogy sajnos nem éri el az elmúlt időszak inflációjának mértékét, amely még romolhat is.

Megszületett a megállapodás, a minimálbér januártól 16 százalékkal, a garantált bérminimum pedig 14 százalékkal nő – írta a napi.hu, hasonló információt közölt a Vg.hu is. A hírt a hvg.hu forrásai is megerősítették. Pontos számokban kifejezve a munkáltatói érdekképviseletek és a szakszervezetek egyezsége azt jelenti, hogy a minimálbér összege az új év elejétől 232 ezer forintra nő, míg a garantált bérminimum összege 296 400 forint lesz.

A megállapodás végleges írásos formáját a portál várakozásai szerint csütörtökön fogadhatják el a szociális partnerek, ugyanakkor a bérmegállapodásba a munkáltatói oldal kérésére bekerült a kormány azon ígérete is, miszerint jövőre nem emelik a bérekhez kapcsolódó közterheket és adóemeléstől sem kell tartaniuk a vállalkozásoknak.

Az eredményeknek nem örül mindenki egyformán, a partnerek közül a Magyar Szakszervezeti Szövetség még nem fogadta el a javaslatot, ami érthető, hiszen korábban a 20 százalékos emelést tartották elfogadhatónak. Amennyiben azonban a MASZ nem írja alá az egyezséget, elúszik a béremelés lehetősége, azaz a 16 százalékot sem kapják meg a dolgozók.

Kapcsolódó cikkek