A közösségi költségvetésből ezek a dolgok valósulhatnak meg Miskolcon

Megosztás

Ennek kerete 15 millió forint, Veres Pál és Varga Andrea jelentették be, mire fordíthatják ezt az összeget.

Több hónapos folyamat eredményeként született döntés arról, hogy milyen fejlesztések valósulhatnak meg Miskolcon a részvételi költségvetés keretein belül, a rendelkezésre álló tizenötmillió forintból – jelentette be kedden Veres Pál, Miskolc polgármestere és Varga Andrea alpolgármester. 

A városvezető emlékeztetett, Miskolc tavaly hirdette meg a részvételi programját, amelyhez az idén már részvételi költségvetés is társult. Ennek felhasználására a miskolciak tehettek javaslatot, majd a tervezzukmiskolcot.hu oldalon szavazni lehetett az ötletekre. Veres Pál elmondta, az oldalon a városlakóknak lehetőségük nyílt pró és kontra érvelni az egyes javaslatok mellett vagy ellen, kifejtve az adott témával kapcsolatos általánosabb várospolitikai megfontolásokat vagy akár helyhez kötött konkrétumokat. 

– Miskolc most más hazai településhez hasonlóan nagyon nehéz helyzetben van az elszabadult energiaárak és a háborús helyzet miatt. Mi ennek ellenére is biztosítjuk a részvételi költségvetésnek ezt a tizenötmillió forintot, sőt ezt én magam nagyon kevésnek is gondolom. Azoknak, akik kétkednek ebben, mindig azt mondom: miért ne fektetnénk be a miskolci állampolgárokba, az ő ötleteikbe, akik hajlandóak a város fejlődésén gondolkodni, ötleteket kidolgozni, továbbfejleszteni és véleményt is alkotni, és tulajdonképpen ezzel részt venni a demokráciában? Még egyszer mondom, ez a tizenötmillió forint erre szerintem nagyon kevés, egy első lépcső, de már ehhez a viszonylag szerény ötlethez is számtalan jó javaslat és elképzelés érkezett be – mondta el Veres Pál, aki végül köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az első miskolci részvételi költségvetés lebonyolításában és megvalósításában.

A program végén három kategóriában – Zöldülő Miskolc, Közös tereink és Támogató Miskolc –több projekt is nyert. „A Közös tereink kategóriában a Piknik Placc ötlete volt az egyik javaslat, amit támogattunk. A Szebb Miskolcért alap kapta a második legtöbb szavazatot, és a „szemetes kerékpárosok és futók számára” című ötlet lett a harmadik” – sorolta Varga Andrea. 

További ötlet volt a többi között a Vörösmarty tér zöldítése, parkosítása, az esővíz begyűjtése és hasznosítása, valamint különféle ingyenes szabadtéri sportprogramok szervezése is.  További részletek a Minap.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek