Mennyit késnek a magyar vonatok?

Megosztás

Ez a program percre pontosan méri, mennyit késnek a magyarországi vonatjáratok. Előre eláruljuk, elképesztően sokat.

Lázár János építési és beruházási miniszter november 24-én Debrecenben a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara fórumán többek közt arról is beszélt, hogy

“a magyar vonatok naponta 150-200 órát késnek.”

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a miniszter mennyire pontosan becsülte meg a vonatok késését.

Szeptember elején indult a Mennyit késünk ma? Twitter-oldal, ahol percre pontosan megmondják, egy nap alatt mennyit késtek összesen a vonatok a magyar vonalakon.

Egy olyan programról van szó, amely a MÁV mobilapplikációján alapuló Elvira-API adatait használja fel: itt pontosan követik, hogy egy-egy vonat mennyit késik, ezeket az adatokat összesítik a Twitter-oldalon. A program fejlesztői a korábban elmondták: a napi adatbázisokban 18 órától 18 óráig gyűjtik az adatokat, amelyeket ezután összegezve publikálnak a Twitter-oldalon. 24 óra alatt körülbelül 3-4 ezer sornyi adat kerül be az adatbázisba – vagyis ennyi késést rögzítenek.

Lázár János november 24-én beszélt a 150-200 órányi késésről. A Mennyit késünk ma? adatait az ezt megelőző 31 napban (október 23. és november 24. között) néztük meg:
 

Ahogy a táblázatban is látszik, a program összegezve, percben adja meg, hogy mennyit késnek egy nap a vonatok. Október 24. és november 23. között, ha összeadjuk a napi késéseket, akkor 371 284 percnyi késés jön össze. Ez összesen kicsivel több mint 6188 óra 31 nap alatt.

Vagyis átlagosan csaknem pontosan napi 200 óra jön ki.

Azonban a táblázatból is látszik, hogy meglehetősen nagy különbségek lehetnek az egyes napok késései között.

Olyannyira, hogy a legkevesebbet (7782 perc) november 20-án, míg a legtöbb késést (15 059 perc) egy nappal később, november 21-én regisztrálták – tehát csaknem kétszer annyit késtek ezen a napon, mint egy nappal korábban.

További részletek a Lakmusz.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek