Ott sincs nyugalom: összecsaptak a határon a kínai és az indiai katonák

Megosztás

Évtizedes konfliktus van a két hatalmas ország között egy vitatott terület miatt. Most a kínaiak áthágták a demarkációs vonalat, amire az indiaiak azonnal és határozottan válaszoltak.

Indiai és kínai határőrök csaptak össze pénteken az északkelet-indiai Arunácsal Prades állam Tavang körzetében – jelentette az ANI indiai hírügynökség hétfőn. Az összecsapás során mindkét oldalon néhány katona sebesült meg könnyebben.

Az ANI szerint kínai katonák léptek be a két országot elválasztó ellenőrzősávba, de az indiai erők “keményen és határozottan” megállították őket. Rövid összecsapás után mindkét fél visszavonult a körzetből.

Indiai és kínai katonák legutóbb 2020-ban csaptak össze közelharcban a kínai ellenőrzés alatt álló Tibeti-fennsíkkal határos Ladak járásbeli Galván-völgyben. Akkor húsz indiai katona halt meg, és kínai oldalon is voltak nem számszerűsített veszteségek.

India és Kína között 3800 kilométernyi ki nem jelölt határ húzódik, ami miatt évtizedeken át feszültség uralkodott a két ország között. (via Hvg)

Kapcsolódó cikkek