A Fidesz módszerével kerüli ki az EU a Fideszt és nyújt támogatást Ukrajnának

Megosztás

Mostanra már az Unió is megtanulhatta, hogy a Fidesz-vezette Magyarország bármikor szemrebbenés nélkül kijátssza az aduászt, a vétójogot. Az Ukrajnának nyújtandó támogatást sem engedné át Varga Mihály az EU-nak, ám Brüsszelben gyorsan kitalálták, hogyan lehet megkerülni azt, hogy teljes egyhangúság kelljen hozzá. Ismerős valahonnan a modell?

Kedden az uniós pénzügyminiszterek tanácsán a magyar kormány képviseletében Varga Mihály jelezte, hogy nem támogatja azokat a jogszabály-módosításokat, amelyek révén az EU közösen tudna hitelt felvenni, amelyet aztán tovább adna Ukrajnának. A cél Ukrajna működőképességének megőrzése, az oroszok által elpusztított, megrongált infrastruktúrák javítása, pótlása.

A közös hitelfelvételhez az uniós költségvetés módosítására van szükség, ez azonban egyhangúságot igényel. Az áthidaló megoldás egy költségvetésen kívüli eszköz létrehozása, amelyre az Európai Bizottság tett indítványt az elmúlt napokban. Így válik elkerülhetővé, hogy az uniós költségvetést módosítani kelljen.

A javaslatot a Tanács a mai napon írásbeli eljárás keretében fogadta el, és azt a jövő héten történő esetleges elfogadása céljából benyújtják az Európai Parlamentnek

– áll a közleményben, amelyet az elnökség juttatott el a sajtónak. Az Ukrajna részére 2023-ban hitelként nyújtandó összeg 18 milliárd eurót fog kitenni, és a hitelekre 10 éves türelmi idő fog vonatkozni. A kamatköltségek nagy részét a tagállamok külső címzett bevételekből fogják fedezni. A hitelfelvétel garanciáit vagy az uniós költségvetés, vagy a tagállamok biztosítják majd.

A jogszabály indokolásában a következő bekezdés is szerepel: “Mivel nem tűnik lehetségesnek a többéves pénzügyi keretről szóló rendelet javasolt módosításának kellő időben történő elfogadása ahhoz, hogy lehetővé váljon a Bizottság által javasolt MFA+-eszköz keretében nyújtandó hitelekből eredő pénzügyi kötelezettség fedezése, helyénvaló olyan alternatív megoldást keresni, amely lehetővé teszi a pénzeszközök gyors folyósítását Ukrajnának.” Ezek a mondatok jelzik a magyar vétófenyegetést, amelynek elhárítása “nem tűnik lehetségesnek”. (via Hvg)

Kapcsolódó cikkek