Megnyílik a látogatók előtt a Herman Ottó Múzeum látványtára

Megosztás

A projekt jelenleg előkészületi fázisban van, tesztüzeme csütörtökön zajlott, amikor két általános iskolás csoport is meglátogatta a Tímár malom utcai létesítményt.

Sok ezer, eddig nem látott leletet tár a nyilvánosság elé a Herman Ottó Múzeum jövőre, amikor megnyitják majd az érdeklődők előtt a Tímár malom utcai raktárt. Szörényi Gábor, a Herman Ottó Múzeum régészeti igazgatóhelyettese a helyszene elmondta, a régészeti látványraktárt jövő ősszel tervezik megnyitni, jelenleg a tesztüzem folyik, melynek részeként két iskolás csoport látogatták meg őket csütörtökön.

– Jelenleg teszteljük azokat a múzeumpedagógiai foglalkozásokat, illetve magukat a gyerekeket, hogy hogyan fogadják azokat a látványosságokat, amikor a lelettel közvetlen kapcsolatot ápolhatnak, így a birtoklás élményét élhetik meg – mondta.

A látogatás során a diákok tájékoztatást kaptak a látványtár koncepciójáról, melyet követően az őskori táplálkozás, ételkészítés, fogyasztás szokásaival ismertették meg a diákokat egy interaktív bemutató óra és az azt követő múzeumpedagógiai foglalkozás keretén belül.

A látványraktár a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz programjának keretében jöhet létre, és az igazgató szerint unikális lesz, hiszen a tárlat egy ipari övezetben, és formabontó kiállítási szemlélettel épül.

A látványtár célja továbbá annak a szellemi kultúrkörnek a bemutatása, amely a múlt század első felében, Miskolcon is jelen volt Móricz Zsigmond, Móra Ferenc, Leszih Andor és Marjalaki Kiss Lajos részvételével.

A látványraktár egyik célcsoportja a kutató szakemberek gárdája, azonban a benne található gazdag leletanyag folyamatos vezetés mellett a laikusok számára, korosztálytól függetlenül elérhető lesz. A középiskolás osztályok számára múzeumpedagógia foglalkozással egybekötve lesz teljes az élmény – hangsúlyozta Szörényi Gábor.

Forrás: Minap.hu

Fotó: Mocsári László – Minap

Kapcsolódó cikkek