15 százalék körüli béremelés várható, ez a reálbérek csökkenését eredményezi

Megosztás

„Mostani várakozásaink szerint 15–17 százalékos béremelés várható. A munkáltatóktól 15 százalék alatti számokat hallottam, munkavállalói oldalról pedig 15 százalék felettit. Nagyjából ekörül látom az egyezséget, de ez teljességgel a partnerektől fog függeni.”

– mondta az Indexnek Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emeléséről szóló tárgyalásról.

Mivel jelenleg kormányrendelet szerint a havi bruttó minimálbér összege 200 000 forint, a garantált bérminimum pedig 260 000 forint, az alku mostani állása alapján 230-235 000 forint körül alakulhat jövőre a bruttó minimálbér összege.

A minimálbér-emelésről szóló tárgyalásokon felmerült, hogy az állam csökkentse a járulékokat, mert akkor a vállalkozók könnyebben tudják emelni a béreket. Orbán azonban azt mondta, nem tudják csökkenteni a tb-járulékot, mert mint fogalmazott, „a falnál vagyunk már, nincs hová hátrálni”, és a magyar költségvetés nem tud kigazdálkodni járulékcsökkentést.

Ha valóban ilyen mértékben emelkednek a bérek, az azt jelenti, hogy jövőre jelentősen csökkenhetnek a reálbérek, hiszen az infláció a jövő évben is 20% körül lehet.

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek