Alapos felújításon esik át Sárospatak vára

Megosztás

Sárospatak legjelentősebb műemléke, a Rákóczi-vár fejlesztése tovább folytatódik, jöhet a modernizálás.

Az épület a magyarországi késő reneszánsz építészet egyik legértékesebb alkotása, Sárospatak legjelentősebb műemléke.

A komplex, közel nettó 3 milliárd forint értékű fejlesztés beruházója a Magyar Nemzeti Múzeum, Sárospatak Önkormányzata és a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. A projekt több részből tevődik össze: a Lőportorony, a jegypénztár és a Veres-bástya munkálataiban az EB HUNGARY INVEST Kft., a Polgári Építőipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. és a Gramalpin 2007 Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is részt vesz – írja a Magyarepitok.hu.

A Lőportorony és közvetlen környezetének helyreállítása

A munkálatok 2021 júliusában kezdődtek és 2022 novemberében készültek el. Az épületben és környezetében helyreállították az eredeti padló- és terepszintet. A dongaboltozatot könnyűszerkezetes faburkolatú boltozatként rekonstruálták. Az épületben új lépcsőt alakítottak ki, mely alatt vizesblokk és teakonyha kapott helyet.

Az EBH INVEST tájékoztatása szerint az épület falai rendkívül nedvesek, ezért injektálással utólagos falszigetelést végeztek. A szintek közötti fafödémet elbontották, helyette új, acélszerkezetű födém készült. A tetőszerkezetet és a tetőfedést is elbontották, majd újjáépítették. A teljes falfelület kívül-belül új vakolatot kapott.

A meglévő kőkeretek helyreállítását kőrestaurátori munkával, az újakat rekonstrukcióval készítették el. Az épület fűtése és hűtése a kültéri hőszivattyúval történik. Elektromos erős- és gyengeáramú hálózatot is kialakítottak a falban, illetve a padlóban vezetett védőcsövezéssel. Az épület mindkét szintjén kiállítóteret fognak berendezni.

A kiemelt régészeti területen nagy földmunkával járó terepalakítást igényelt a Lőportorony környezetének rendezése, illetve az eredeti járószintek bemutatása. A torony környezetében kitermelt földet helyben használták fel az egykori ágyúdomb déli irányban tovább húzódó szakaszának feltöltésére. A szintsüllyesztésből adódó szintkülönbséget a csatlakozó telkek felé fagerendákkal burkolt gabion támfal hidalja át. További részletek a cikkben.

Kapcsolódó cikkek