Úgy fest, nem lesz a miskolci vízmű az államé

Megosztás

Egy kvázi államosításba kezdett a Fidesz a vízművek állami tulajdonba vételével. Nagyon sok önkormányzat nem adta oda a rendszerét Orbánéknak és úgy tűnik, a folyamat mostanra meg is feneklett.

Mostanáig az érintett önkormányzatoknak mindössze 30 százaléka egyezett bele abba, hogy a tulajdonában lévő vízközmű-szolgáltatók vagyonát átruházza a Nemzeti Vízművek Zrt.-re (NV) – írja a Hvg.hu a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) adataira hivatkozva. A lap szerint ez arra utal, hogy megfeneklett az a törekvés, amelynek keretében megpróbálták a szolgáltatókat állami ellenőrzés alá vonni.

A lap emlékeztetett, hogy a tárgyalások folyamán Budapest, Szeged, Pécs és Szombathely vezetése jelezte: önként nem adja át a legfontosabb infrastruktúráját. Számos fideszes vezetésű önkormányzat csak pénzügyi és egyéb kötelezettségvállalások biztosításával, meghatározott feltételekkel egyezett volna bele ebbe. Papp László, Debrecen fideszes polgármestere pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy a vízszolgáltatás stratégiai üzem, amelyet nem adhat ki az önkormányzat a kezéből.

Ahogy augusztus közepén a hvg360 megírta, az állam „visszautasíthatatlan ajánlatot” tett az önkormányzati vízművekért. Az NV az eszközök mellett a szolgáltatói tevékenység átvételét és fenntartását ígérte – ezzel megszabadítva az önkormányzatokat a már a rezsiemelkedés előtt is veszteségesen működő cégek üzemeltetésétől –, ám a 24.hu szerint koncepció nem körvonalazódott arról, hogy mit kezdenének a cégekkel és költségvetési forrást sem helyeztek az integrációs terv mögé. Az érintettek pedig a kiszivárgott hírek alapján gyakorlatilag ultimátumot kaptak, mivel az NV jelezte, hogy csak azok a cégek jutnak támogatáshoz, amelyeknek a tulajdonjogát az ökormányzatok ingyen adják át.

A jogköreiktől fokról fokra megfosztott vagy azokról lemondani kényszerülő önkormányzatok pedig nem nagyon voltak hajlandók megválni a tulajdonukban lévő, országos szinten kétezermilliárd forintosra becsült vagyonról.

Kapcsolódó cikkek