Betétdíjas lesz a PET palack és a sörösdoboz

Megosztás

Napvilágot látott az egyes italcsomagolások kötelező visszaváltását előirányzó kormányrendelet – írta a Dontwasteit. A Technológiai és Ipari Minisztérium tervei szerint a műanyag, fém és üveg italcsomagolások kötelező betétdíja és visszaváltása 2024-ben végre megindulhat.

A rendelet megkülönböztet kötelezően és önkéntesen visszaváltási díjas termékeket.

A kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe a tejalapú készítmények kivételével az italtermékek közvetlen csomagolása tartozik. Ezek a műanyag, fém vagy üveg alapanyagú, és 0-6 literig terjedő űrtartalmú palackok.

Önkéntesen visszaváltási díjas termék a fenti termékek körébe nem sorolt, a gyártó által önkéntesen „visszaváltható” megjelöléssel gyártott, illetve forgalomba hozott termék.

A visszaváltás ösztönzésére a betétdíj összege kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasznosítható termék esetén darabonként 50 forint lesz. Újrahasználható termék, továbbá önkéntesen visszaváltási díjas termék esetén a gyártó által meghatározott összeget fizetnek.

A kötelezően visszaváltási díjas csomagolású italtermék a visszaváltási díjjal megnövelt vételáron hozható forgalomba.

A gyártó a kötelezően visszaváltási díjas, újrahasználható terméket visszaveszi, továbbá az önkéntesen visszaváltási díjas terméket, valamint annak csomagolását a fogyasztótól visszaváltja, és a visszaváltási díjat kifizeti.

Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek