Vannak rendelők, ahol már kabátban ülnek a betegek

Megosztás

Nagy Ákos fogorvos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a Népszavának azt mondta: „Van már olyan háziorvosi és házi fogorvosi rendelő, ahol letekerték a fűtést, a betegek a váróban kabátban ülnek.”

A háziorvosok és a fogorvosok a belügyminisztertől kértek segítséget a rezsiszámláik kifizetéséhez, mert van alapellátó, aki 5-10-szeres kiadásnövekedésről számolt be. Azt kérték, növelje 640 ezer forintra az alapellátóknak járó rezsitámogatás összegét.

A praxisok többsége önkormányzati rendelőben működik, de a szintén küszködő önkormányzatok nem adnak támogatást a megnőtt rezsire. Nagy Ákos azt mondta, a kamara háziorvosi csoportja felmérte, mekkora a baj: a kérdőívükre 1600 körzetből érkezett válasz, a válaszadók kétharmada háziorvos, egyharmada fogorvos, és a körzetek háromnegyedében többen is használják ugyanazt a rendelőt.

A felmérés szerint a praxisok több mint kétharmadában gáz, ötödében távhő fűt, és a praxisok több mint felében nincs az alapértelmezett fűtésen kívül más lehetőség. Kevesebb mint egyharmaduknak van fűtésre is alkalmas légkondicionálójuk, megújuló energiaforrása pedig a nyolcaduknak van.

Most a fogorvosok havi 380 ezer, a háziorvosok havi 520 ezer forintot kapnak „rezsitámogatás” jogcímen, de ez nem csak rezsitámogatás, hanem egyfajta alapdíja a praxisoknak, amiből bért, eszközöket, tehát a rezsin kívül más napi költséget finanszíroznak a rendelőkben – mondta el Nagy Ákos, aki szerint miközben közfeladatot látnak el, az önkormányzatok háromnegyede nem ad iparűzésiadó-kedvezményt vagy mentességet, ezért kérik, hogy a praxisok közfinanszírozásból származó bevétele legyen teljesen iparűzésiadó-mentes.

Forrás: 444.hu, Népszava.hu

Kapcsolódó cikkek