Kovács Zoltán képtelen volt kimondani, hogy azt szeretné, ha az ukránok nyernék a háborút

Megosztás

Békét akarunk – mondta az államtitkár, de többszöri visszakérdezés után sem bökte ki, hogy Ukrajna győzelmével.

A DW Conflict Zone műsorának vendége volt Kovács Zoltán, az Orbán-kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára. A csütörtökön magyar felirattal is megjelent, angol nyelvű interjúban Tim Sebastian többek között az ukrajnai háborúról és a magyar kormány feltűnő oroszbarátságáról is kérdezte Kovácsot – írja a HVG.hu.

Amikor a műsorvezető az interjú végén azt kérdezte, „Szeretnék, hogy Zelenszkij nyerje meg a háborút?”, az államtitkár a kormányzati kommunikáció jól megszokott kitérő válaszát vetette be:

„Mi békét akarunk.”

Erre Sebastian visszakérdezett: „Nem akarják, hogy ő [Zelenszkij] nyerjen?”

„Mindegy, mibe kerül, és hogyan érik el” – folytatta volna Kovács a béke szükségességéről szóló mantrát, de a műsorvezető félbeszakította: „Akár úgy is, hogy a béke árát Moszkva szabja meg?”

A korábbi kormányszóvivőt azonban az sem zökkentette ki a szerepéből, így folytatta: „Bármi is történik Ukrajnában, az nem jó. Nemcsak Magyarországnak, Európának sem” – majd rátért arra, hogy a nyugat-európai szaknciós politika okoz válságot, szerinte Közép-Európa más utat választott.

Sebastian nem hagyta ennyiben a dolgot, és ismét visszakérdezett: „Értem. De NATO-tagként nem képesek kimondani azt, hogy azt akarják, hogy Ukrajna nyerjen? Ön is elismerte, hogy Oroszország volt az agresszor, mégsem tudja kimondani, hogy azt akarja, hogy Ukrajna nyerjen.” Erre Kovács azt reagálta, hogy a NATO egy védelmi szövetség, aminek közös döntés hiányában nincs dolga Ukrajnával kapcsolatban.

(hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek