Új félelem: Oroszország a tenger alatti internetkábeleket is szabotálhatja

Megosztás

Európában felerősödtek azon félelmek, hogy az oroszok a gázvezeték után az internetes kapcsolatot biztosító, tenger alatti kábelek szabotázsára készülhetnek.

„Az energiahordozókat szállító vezetékek és a távközlési kábelek olyan fontosak az országoknak, mint az emberi testben az ütőerek, ezért a biztonságukról is gondoskodni kell” – mondta szerdán Olaf Scholz német kancellár, amikor bejelentette, hogy Németország és Norvégia közösen kezdeményezi egy NATO-n belüli testület felállítását a tengerfenéken húzódó kritikus infrastruktúra védelmét szolgáló erőfeszítések összehangolására. A bejelentés időzítése természetesen nem független attól, hogy Ukrajnában épp orosz invázió zajlik.

Háború idején mindig reális veszély, hogy nemcsak tisztán katonai célpontok kerülnek célkeresztbe, hanem a civil hátország, illetve az azt működtető infrastruktúra is. Az orosz–ukrán háborúban ez a veszély gyorsan húsba vágó valósággá vált: már tavasszal, a földig rombolt Mariupolban is tömegek maradtak hetekre víz, gáz és áram nélkül, és az elmúlt hetekben különösen sűrűvé váltak az ukrán infrastruktúrát érő támadások, az elmúlt hetekben is előfordult, hogy több mint tízmillió ember maradt áram nélkül az országban az orosz rakétatámadások nyomán.

Ennél természetesen kevésbé létfontosságú, de egy ízig-vérig 21. századi háborúban szintén nagy jelentőségű, ha az internetes infrastruktúra omlik össze vagy esik ki hosszabb-rövidebb időre, ahogy arra szintén volt már több példa Ukrajnában február óta. (Bár ennek elkerülésében segíti őket például az Elon Musk-féle műholdas internet, a Starlink is.)

A legfontosabb példa azonban az Északi Áramlat gázvezetékek meghibásodása volt: a Balti-tengerben lefektetett Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 vezetéken szeptember végén történtek robbanások, Svédország és Dánia kizárólagos gazdasági övezetében. Svédország néhány hete jelentette be, hogy robbanóanyag nyomaira bukkantak a helyszínen, így beigazolódott: szabotázs történt. Hivatalos gyanúsított még nincs.

A tenger mélyén azonban nemcsak gázvezetékek futnak, hanem a globális internet legfontosabb adatkábelei is.

Régóta téma, hogy ezeknek a kevésbé szem előtt lévő, de annál fontosabb és sérülékenyebb infrastruktúráknak a védelmére nem helyeznek elég nagy hangsúlyt az államok, de az Északi Áramlatoknál történő robbanások után minden korábbinál sürgetőbbé vált a kérdés, és a nyugati országok vezetői lázasan keresni kezdték a megoldást. (Hogy maga a probléma valójában mekkora, arra még visszatérünk.)

„Aggódom az Írország közelében található tenger alatti kábelek további biztonsága miatt” – mondta például Ciaran Cuffe ír politikus még szeptemberben. Szerinte az, hogy támadás történt az európai energia-infrastruktúra ellen, illetve hogy az oroszok a gázszállítás mértékének önkényes manipulációjával gyakorlatilag fegyverként használják az energiát, „emlékeztet arra, hogy egyikünk sem immunis Oroszország agressziójára”, ezért az Európai Uniónak „javulnia kell a modern, hibrid hadviselési módszerek terén”. (További részletek a Telex cikkében olvashatók.)

Kapcsolódó cikkek