Magyarország is érintett az eddigi legnagyobb áfacsalásban, az Európai Ügyészség leplezte le

Megosztás

Több, mint kétmilliárd eurós összegről beszélünk, rengeteg ország érintett, köztük hazánk is.

Tizennégy országra kiterjedő áfacsaló szervezetek ellen indított akciót az Európai Ügyészség a tagállamok bűnüldöző szerveivel együttműködve, az ügyben kétszáz házkutatást tartottak.

Az akcióra Belgiumban, Cipruson, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon, Olaszországban, Litvániában, Luxemburgban, Hollandiában, Portugáliában, Romániában, Szlovákiában és Spanyolországban került sor. Októberben már házkutatásokat tartottak Csehországban, Magyarországon, Olaszországban, Hollandiában, Szlovákiában és Svédországban.

A bűnüldöző szervek az összes összegyűjtött adatot elemzik, és folytatódik a nyomozás a rendszer mögött álló szervezett bűnözői csoportok után. Az Admiral-művelet keretében vizsgált károk becsült összege jelenleg 2,2 milliárd euróra tehető.

Az ügy 2021 áprilisában kezdődött, amikor a portugál adóhatóság Coimbrában egy mobiltelefonokat, táblagépeket, fülhallgatókat és más elektronikus eszközöket értékesítő céget vizsgált meg áfacsalás gyanújával. Amikor az Európai Ügyészség 2021 júniusában megkezdte működését, a portugál hatóságok törvényi kötelezettségüknek megfelelően jelentették az ügyet a szervezetnek. További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek