Durván visszaesett a születésszám Magyarországon

Megosztás

Az egy évvel korábbinál 12 százalékkal, azaz 978-cal kevesebb gyerek született Magyarországon idén októberben, összesen 7361-en – közölte a HVG a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

Az év első tíz hónapja közül nyolcban elmaradt a születésszám az egy évvel korábbitól, a január-márciusi és a szeptember-októberi adatok pedig ehhez hasonló nagyságrendű, nagyon súlyos visszaesést mutatnak.

Az elmúlt 12 hónapban összesítve 88 834 gyerek született, 3585-tel kevesebb, mint azt megelőző egy évben.

A teljes termékenységi arányszám, azaz a mutató, amely jelzi, hogy egy nő átlagosan hány gyereket szül az élete folyamán, 1,58-ról 1,53-ra csökkent.

Az elmúlt 12 hónapban összességében 144 169-en haltak meg, 12 970-nel kevesebben, mint azt az előtti egy évben. Az összehasonlítás alapjául szolgáló 2020. november – 2021. októberi időszakba esett a járvány második, harmadik és negyedik hulláma is.

Októberben 4712 házasságot kötöttek, ami 11 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest, tizenkét hónapra számolva pedig 6,4 százalékos a csökkenés. Ennek az okai között ott van az is, hogy tavaly nagyon sok, a járvány első hullámai alatt elhalasztott esküvőt pótoltak be, így ahhoz képest most komoly visszaesésnek tűnik az idei szám, de összességében az egy évben nagyon nagyot csökkent ez a szám.

Kapcsolódó cikkek