Így módosítaná az egészségügyi törvénycsomagot a Magyar Orvosi Kamara

Megosztás

A vidéki ügyeleti ellátással és a dolgozók teljesítmény alapú bércsökkentésével kapcsolatban is átírnék a törvényjavaslatot.

Módosító javaslatot készített a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az új egészségügyi törvényhez. Visszavonnák például a kormánynak azt a javaslatát, ami az Országos Mentőszolgálatra bízná az ügyeleti ellátást Budapesten kívül. A kormány a Hajdú-Bihar megyei tesztprogram eredményeire szokott hivatkozni, de a MOK szerint nincsenek meggyőző bizonyítékok arra, hogy érdemes törvényben rögzíteni az új rendszert.

A parlament elé terjesztett csomag lehetővé tenné, hogy a kórházi dolgozókat viszonylag szabadon pakolgassák ide-oda a megyei intézmények közt. Annyi megkötés lenne csak, hogy nem szabadna napi három óránál többet ingázni tömegközlekedéssel (kisgyerekesnél ez két óra lenne).

A MOK további korlátozásokat javasol:

  • az utazási költséget fizesse a munkáltató,
  • csak a dolgozó beleegyezésével helyezhessék máshová egy éven belül harminc napnál hosszabb időre.

A Kamara tiltakozik azért is, mert a kormány lehetővé tenné, hogy az orvosok fizetése akár 20 százalékkal csökkenjen teljesítményük alapján. A MOK szerint „az egészségügyi dolgozók teljesítményének értékelése megoldandó feladat, de ez csak érdemi előkészítés után és az intézményi minőségbiztosítási rendszerébe ágyazva valósítható meg az ellátás minőségét és biztonságát javító módon”. Ehhez viszont szerintük több idő kell, és „a teljesítményértékelés nem járhat az alapbér csökkentésével”.

via 444.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek