A Miskolci Egyetem alapítványa sem tudja, mennyi időt dolgozik náluk Varga Judit a havi 1,4 milliós fizetéséért

Megosztás

A felsőoktatáson erővel átzavart modellváltás következtében létrejött alapítványok kuratóriumait alaposan teletömködték mindenféle kormányzati potentátokkal, így került a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány élére Guller Zoltán miniszteri biztos, vagy a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány elnöki székébe Süli János volt Paks-miniszter, de említhetnénk a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagságában helyet kapott Lezsák Sándort vagy a Nyíregyházi Egyetemért Alapítványban működő Schanda Tamást, ám ezeknél lényegesen nagyobb vadaknak számítanak a Pannon Egyetemért Alapítvány elnökeként tevékenykedő Navracsics Tibor, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja, Szijjártó Péter, valamint az Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnökeként is dolgozó Varga Judit.

Utóbbi kettő esetében az Átlátszó megpróbálta kideríteni, hogy mégis mennyi idejüket viheti el az alapítványokban végzett munka. Ez azért is volna érdekes, mert Varga bruttó 1,4 millió, míg Szijjártó bruttó 1,5 millió forintot kap ezért havonta, miközben a kormányzat talán leggyakrabban exponált miniszterei is egyben, amiről azt hihetnénk, hogy egy egész embert kívánó elfoglaltság.

Az Átlátszó közadatigénylést nyújtott be mind Varga, mind Szijjártó esetében, ám az alapítványok igen kreatív érveléssel pattintották le az alkalmatlankodó újságírókat. Érdemes megjegyezni az ismertetés előtt, hogy a két válasz több része is szó szerint egyezik egymással. Ezek szerint az alapítványok nem vezetnek nyilvántartást arról, hogy mennyi munkaórát foglalkoznak ügyeikkel a kuratóriumi tagok, a győri válaszból az is kiderül, hogy a kuratórium szükség szerint, de legalább kéthavonta egyszer ülésezik, magyarán Szijjártó Péter a legrosszabb esetben is kéthavonta egyszer legalábbis biztosan megdolgozik a havi bruttó 1,5 millió forintos juttatásáért.

A két alapítvány arra is rámutatott a szó szerint egyező közleményében, hogy a kuratóriumi tagok munkavégzése nem csak az üléseken való részvételre korlátozódik, a rengeteg előkészítő és háttérmunka nem olvasható ki a jegyzőkönyvekből.

Kezdetben Varga Judit és Szijjártó Péter is ellentételezés nélkül vettek részt az egyetemi alapítványok munkájában, ám a nyáron ez megváltozott, Szijjártó augusztusi vagyonnyilatkozatában jelezte, hogy június 1-től havi bruttó 1 millió forintnál többet kap a feladatért, míg Varga ugyanerről számolt be júliusi kezdettel, ő kuratóriumi elnökként havi bruttó 1,4 millió forintot kap.

Forrás: HVG.hu, Atlatszo.hu

Kapcsolódó cikkek