Átírták az állam szociális gondoskodási kötelességéről szóló törvényjavaslatot

Megosztás

Október közepén nyújtották be a Belügyminisztérium „Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról” című, e címmel össze nem függő témákról is szóló salátatörvény-javaslatát, amely a szociális törvény megváltoztatását is tartalmazta. 

A törvényalkotási bizottság csütörtöki ülésén új szöveget fogadtak el, amelynek pontos eredete szokás szerint ismeretlen, de a testület kormánypárti tagjai vették a nevükre. Ez az első mondatot úgy alakítja át, a „szociális biztonság” kifejezést kihagyva, hogy „Mindenki felelős önmagáért.” Ezután jönnek a hozzátartozók, majd az önkormányzatok, de ezek csak „jogszabályban meghatározott feltételek szerint”. Ezt követően változik a sorrend: ha a család és az önkormányzat nem tud segíteni az önmagáról gondoskodni nem képes emberen (az „önhibáján kívül” törölve), akkor jön az állam kötelezettsége, és csak a felsorolás végére tették azt, hogy az állam ebben „együttműködik az egyházi és civil szervezetekkel”, illetve kialakítja a szociális intézmények és intézkedések rendszerét.

Tehát az országgyűlés törvényalkotási bizottsága egy kicsit enyhített a rászorulókat magukra hagyó megfogalmazáson, bár a lényeg maradt: az állam csak a sor végén lép be, ha segíteni kell.

Ezen felül vadonatúj fejezet szól a Magyar Művészeti Akadémiáról (aminek az égvilágon semmi köze a tervezet címében szereplő biztonságához), továbbá itt részletezik a Honvédkórház átszervezését és a rendészeti dolgozók túlmunkáját is. A kormány tehát ismét a TAB-ot használja arra, hogy nem egyeztetett, korábban nem tárgyalt részletekkel rakjon tele egy szavazás előtt álló, közel átláthatatlan törvényjavaslatot.

A bizottság fideszes többsége természetesen mindezt elfogadta, tehát kedden minden bizonnyal a kiegészítésekkel szavazza meg majd a törvényt az országgyűlés.

Kapcsolódó cikkek