Orosz rakéta csapódott be Lengyelországban, két ember meghalt – Orbán összehívta a védelmi tanácsot

Megosztás

Eljönnek azok a pillanatok, amikor már nem folytatható tovább az eddigi hintapolitika. Ez az eddigi legdurvább hadi esemény a háború kitörése óta, ami ráadásul egy NATO-tagországot ért az oroszok részéről.

Orosz rakéták landoltak a NATO-tag Lengyelország területén, a határközeli Przewodów közelében. Két ember meghalt. A Guardian magas rangú amerikai hírszerzési forrásra hivatkozva azt írja, hogy orosz rakétákról van szó.

A lengyel kormányszóvivő a Twitteren közölte, hogy összehívták a Minisztertanács nemzetbiztonsági és védelmi ügyekkel foglalkozó bizottságát. (Hvg)

A szóvivő arra szólította fel a médiát, hogy ne tegyen közzé meg nem erősített információkat. Az illetékes szolgálatok hiteles információkkal szolgálnak a tanácskozáson, majd egy sajtókonferencián nyilvánosságra fogják hozni ezeket – tette hozzá Müller.

Korábban a lengyel Radio Zet honlapján és a Twitteren arról számolt be, hogy két ember meghalt az ukrán határhoz közeli Przewodów városban, miután két rakéta csapódott egy gabonaszárítóba.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t arról tájékoztatta, a Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök este 8 órára összehívta  a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba. Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO főtitkárral.

A júliusban felállított, és a kormányon belül működő Védelmi Tanács foglalkozik többek között a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a közbiztonsággal, a határrendészettel, a honvédelemmel, a menekültüggyel, a katasztrófavédelemmel, a terrorelhárítással, valamint a védelmi fejlesztésekkel kapcsolatos előterjesztésekkel és jelentésekkel.

Csak remélni tudjuk, hogy nem eszkalálódik tovább a konfliktus. (A borítókép illusztráció)

Kapcsolódó cikkek