Biztosan normális, hogy a magyar felsőoktatásban 14-16 fokban kell fagyoskodni?

Megosztás

Sokmilliós hangszerek eshetnek a Fidesz rezsiemelésének és megszorításainak áldozatául Miskolcon, a fűtetlen termekben való gyakorlásra a résztvevők egészsége is rámehet a Zenepalotában.

A Facebookon találkozhattunk a következő bejegyzéssel:

“Fidesz hívőknek!

Ez most nem vicces poszt lesz sajnos 🙃

2022, magyar felsőoktatás: hosszú hétvége után könyörögni kellett, hogy az egyetemen végre kapcsolják fel a fűtést. Zeneművészeti Karról van szó, ahol több tízmillió értékű hangszerek vannak, és már több hallgató saját hangszere is tönkrement. A Kar vezetősége próbál mindent megtenni, de sajnos ez sem elég. Az még a problémának nem is a legnagyobb része, hogy a hangszereknek baja esik, de a 14-16 fokos, fűtetlen termekben való gyakorlásra az egészségünk is rámegy. Rengetegen betegek, és zenészként ha a hideg miatt összeszedsz valami ízületi problémát a hidegtől, az egész karriered rámehet. Azt kell tudni, hogy mi hétvégén is ugyanúgy bejárunk gyakorolni és próbálni, de a fűtést újra levették 🙃

Annyira fáj látni, hogy a tanároknak ebbe semmi beleszólása nem lehet, pedig (akiket ismerek) mind fantasztikus zenészek és mindent megtesznek a hallgatóik érdekében. Nyilván nem az egyetemet akarom ezzel a poszttal kritizálni/lejáratni, hiszen egyértelműen nem az ő hibájuk, de fáj, hogy a felsőoktatáson, az egészségünkön spórolnak, miközben focira, jachtra, kokóra és prostikra drága kormányunknak MINDIG van pénze. A fűtetlen iskola nem csak nálunk probléma, egyszerűen gyalázatos, hogy a saját egészségem kell kockáztassam, ha tanulni szeretnék. Zongorista vagyok, és tudom, hogy a hangszerek épségéhez folyamatosan biztosítani kell a 20 fokot és a megfelelő páratartalmat. Befeszült, hideg izmokkal gyakorolni hosszú távon kb. olyan, mint elintézni magadnak egy ínhüvelygyulladást vagy teniszkönyököt (főleg ezen a szinten, MA Képzés végén járok). Abba bele se merek gondolni mit éreznék klasszikus énekesként, ha a saját hangom veszíteném el a hideg miatt. Idáig jutottunk.”

Ehhez pedig egy hozzászólás:

“Ez nem probléma. Viszont a focipályákat alulról fűtik, nehogy tönkremenjen a gyep a hidegben.”

Kapcsolódó cikkek