Végleg vége: hamarosan teljesen átalakul az öttusa, kivágják a lovaglást, más lesz helyette

Megosztás

Az emlékezetes 2021-es nyári események után várható volt, hogy a lovaglás nem ússza meg és kikerül az öttusa számai közül és most meg is született a hivatalos döntés. A párizsi olimpiát még megvárják, utána azonban örökre megszabadulnak a lovaglástól, akadályverseny lesz helyette. Szintén nagy baj, hogy a 2028-as olimpia programjában nem is szerepel.

A UIPM végrehajtó bizottsága tavaly novemberben jelentette be, hogy a 2024-es játékokat követően a lovaglás már nem lesz része a sportágnak, majd a kongresszus – nemzetközi tiltakozás ellenére – helyben hagyta azt. A dán szövetség februárban a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult, és kérte a döntés érvénytelenítését, mivel szerinte a vb-nek nem volt joga ilyen határozatot hozni, megszegte a UIPM alapszabályát és megsértette az etikai kódexet. A CAS elutasította a keresetet.

A UIPM novemberben azzal indokolta a szám kivételét, hogy az addigi formájában bizonytalan az öttusa helye az ötkarikás programban. Aztán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testülete decemberben bejelentette, hogy – a súlyemelés és az ökölvívás mellett – az öttusa nem szerepel a 2028-as, Los Angeles-i olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhet. A NOB közgyűlése februárban hasonlóan foglalt állást.

Akadályverseny kerül a lovaglás helyére. A UIPM négy tesztversenyt rendezett az új, többek között kötélen kapaszkodásból, kúszásból, gerendán haladásból álló számból. Vajon teljesen elvágják-e a feltörekvő fiatalok, például Guzi Blanka, vagy Gulyás Michelle esélyeit egy sikeres olimpiai szereplésre?

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek