Egy uniós tisztviselő szerint Magyarország nagy lépést tett a helyreállítási pénzek felé

Megosztás

Komoly vállalásokat tett a magyar kormány az Európai Bizottságnak, hogy megérkezzen a helyreállítási alap gigantikus, 7,2 milliárd eurós támogatása. A Politico által korábban megszerzett dokumentumok szerint a kormány a pénzekért cserébe vállalta, hogy jelentősen megerősíti az Országos Bírói Tanács (OBT) hatáskörét, mely kötelező erejű véleményt adhatna a Kúria elnökének jelölt személy alkalmasságáról is.

Polt Péter mozgásterét is korlátoznák, legalábbis erre utal, hogy megszüntetné azt a gyakorlatot, hogy ha egy bíró a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság tanácsát kéri ki az uniós jog helyes értelmezéséhez, azt a legfőbb ügyész – vagy bármilyen más fórum – megtámadhassa, és erről a Kúria döntsön. A kormány még azt is vállalná, hogy közhatalommal bíró szervek többé nem támadhatnak meg jogerős bírósági ítéleteket a kormányhoz lojális Alkotmánybíróságon.

Úgy tűnik, hogy a magyar kormány lépését pozitívan fogadták Brüsszelben, erre utal legalábbis, hogy az Európai Unió névtelenséget kérő tisztviselője a Reutersnek megerősítette: Magyarország „jelentős lépést tett”, hogy megkapja a helyreállítási pénzeket.

„A magyarok elfogadták a Bizottság feltételeit az igazságszolgáltatás függetlenségének mérföldköveiről. Ez nem jelenti a tárgyalások végét, de jelentős lépésnek számít” – mondta az uniós tisztviselő.

(hvg.hu)

Amennyiben ön is hozzájárulna a független média fennmaradásához és a vidék valódi híreinek bemutatásához, kérjük erre a linkre kattintva támogassa munkánkat!

Kapcsolódó cikkek