Csengő-bongó alapvető biciklitartozék

Megosztás

Amikor két kerékre pattansz és letekered a napi kilométereket akár a városban, akár az országúton, soha nem szabad elhanyagolnod a biztonsági szempontokat. Nem csupán a kerékpársisaknak, a kitűnően karbantartott fékeknek, a megfelelő világításnak és prizmáknak, hanem bizony a csengőnek is kitüntetett szerepe van a kerékpáros felszerelések között.

Enélkül tilos is kimenni a forgalomba, a KRESZ pedig nagyon szigorúan elrendeli, hogy sem a duda, sem valami sípoló vagy egyéb más hangot kiadó „kütyü” nem helyettesítheti.

A biztonságos bicajozás fontos kelléke a csengő

A Bicajozz.hu kerékpártartozékok oldalán a pumpák, telefontartók és tükrök mellett a sokfajta csengő gazdag kínálatát is megtalálhatod, amelyekkel garantáltan növelheted az esélyét annak, hogy a forgalomban oda is érsz egy darabban a célodhoz és mást sem veszélyeztetsz eközben.

A csengő használata azért kiemelkedően fontos a kerékpárral való közlekedés során, mert lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a körülöttünk közlekedők – a gyalogosok és az egyéb járműben vagy járművön utazók – felfigyelhessenek ránk adott esetben. Immár nagyon sokan bámulnak az utcán a telefonjukba menet közben, és előfordulhat, hogy eközben szinte alig érzékelnek valamit a körülöttük zajló világ eseményeiből.

Ha a csengetéssel fel tudod hívni magadra a figyelmet, nagyon sok bukást és sérülést elkerülhetsz, valamint senki nem rémül meg, ha elsuhansz hirtelen mellette. Jót tesz a gyalogos-biciklis kapcsolatok fejlesztésének is.

Csak a csengőt fogadja el a KRESZ

No, de miért nem jó a duda vagy más, hangot adó eszköz is erre a célra? – teszik fel sokan a kérdést. A KRESZ szabályai szerint csak a csengő fogadható el, mert kénytelen volt a jogalkotó egy olyan egységes hangot meghatározni, amellyel mindenki számára azonnal egyértelműen lehet jelezni, hogy milyen közlekedési eszköz került hozzá közel.

Ha sokféle hang lenne megengedett a biciklisek számára, akkor nagy lenne a zavarodottság. Mindenki feje csak úgy zúgna a hangok özönében, és nem működnének kellően az alapvető reflexek. Most bezzeg mindenki azonnal tudja, hogy egy kerékpár közeledik, ha meghallja a csengetést!

A kerékpárcsengő körültekintő használata

A kerékpárcsengő igazán fontos és nélkülözhetetlen segítőtársunk abban, hogy számos veszélyes helyzetet károkozás és ijedelem nélkül meg lehessen akadályozni. A kerékpárútra tévedő gyalogosoknak például időben lehet vele jelezni.

Előfordulhat persze, hogy olykor erélyesebben kell használnod, de a cél mindig a biztonság legyen. Ha szükséges, még kiabálva is lehet jelezni. Inkább sértődés legyen, mint sérülés. Persze, ha időben elkezded a csengő használatát és nem az utolsó pillanatban veted be, annál hatásosabb.

Nagyon praktikus, ha levehető, gumipántos csengőt veszel, amit nem fognak majd ellopni a járgányodról és mindig használható állapotban óv téged és a közlekedésben résztvevő többieket is.

Kapcsolódó cikkek