Magyar valóság: a városi távfűtő Kft.-nek közel 80 milliós kötbért kell fizetnie, mert spórolt a gázzal

Megosztás

Egészen abszurd és hihetetlen dolog az energiaválság kellős közepén. Szegeden gázt kellett használnia a távhőcégnek geotermikus energia helyett, hogy elviselhetőbb legyen az állami MVM-nek fizetett kötbér. Döbbenetes a magyar valóság 2022-ben.

Abszurdisztánban is elfogyhatnak a szavak. Ez most jött el. Nem vicc: ha spórolás vagy enyhe idő miatt nem használják el a szerződött gázmennyiséget a távhőcégek, akkor az el nem használt vagy túlhasznált energia piaci árának 25 százalékát kell kötbérként befizetniük az állami tulajdonú Magyar Villamosműveknek (MVM). Persze, eddig is így volt, de ahelyett, hogy ezt megszüntették volna, inkább szűkítették a vizsgált időszakot, így az eddigieknél sokkal több pénzt vasalnak be az önkormányzatoktól. A részletekről a Szeged.hu számolt be.

Előre megy a kötbérezésben az állami MVM, nem hátra. Tavaly úgy alakította át a szabályozást, és úgy kötött szerződést az MVM energiaszolgáltató, hogy most már nem évenként, de nem is fűtési szezononként, hanem havonta vizsgálják, elhasználták-e a lekötött gázmennyiséget az önkormányzati távhőcégek. Ha nem (vagy ha épp többet), akkor a szerződött ár 25 százalékáig kötbért, tehát végtére is büntetést kell fizetniük. Csakhogy a távhőcégek nem tudhatták előre, hogy 4-5 fokkal melegebb lesz például az október a korábbiaknál, így a havi kötbérezés első ránézésre pénzbehajtásnak tűnik.

És itt jön a kormányzati abszurd humor csúcsa: ha az önkormányzati távhőcégek el akarnák kerülni a kötbérfizetést, akkor fölöslegesen kellene döngetniük a radiátorokat, akkor is, ha meleg van (mint októberben), mindezt úgy, hogy a kormány spórolást vár el tőlük a rezsivel a belengetett állami támogatásért cserébe. A kör bezárult, a kígyó farka a saját szájában, és nem ereszti.

Szeged esetében ez azt jelenti, hogy a Szegedi Távfűtő Kft.-nek 78 millió forintos kötbért kell fizetnie, mert spórolt a gázzal.

– írta meg elsőként az Átlátszó. Abszurdnak hangzik, de igaz, gyakorlatilag büntetést kell fizetniük a távhőcégeknek, ha kevesebb gázt használnak. Szegeden ugyan intézményeket egyelőre még nem zártak be, az önkormányzat igyekszik spórolni, ami érthető, hiszen az Orbán-kormány nem segít az elszabadult energiaárak kifizetésében, sőt. 

Kóbor Balázs, a Szegedi Távfűtő Kft. ügyvezetője a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában azt mondta, hogy 

„most havonta kellene betartani a szerződött értéket, és 25 százalékkal lehet alul- vagy felülfogyasztani. Amennyiben átlépjük lefele vagy fölfele, akkor jelentős kötbért kell fizetni. Ez egyébként az el nem használt vagy túlhasznált mennyiség 25 százaléka, piaci áron. Ez borzasztó összeg” 

– magyarázta Kóbor Balázs.

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek