Megépül vagy az enyészeté lesz a Diósgyőri vár?

Megosztás

Hosszú ideje nyilvánvaló a miskolciak számára, hogy komoly problémák léptek fel a Diósgyőri vár fejlesztésével kapcsolatban. Az átépítés lassan halad, állandó a forráshiány és az sem egy mellékes szempont, hogy a miskolciak túlnyomó többsége nem szimpatizál a vár felújítási tervével. A hétvégén azonban újabb szintet lépett a vár kapcsán kialakult káosz és az Építészfórum.hu is egy terjedelmes cikket szentelt a beruházásnak.

A cikkben beszámolnak arról, hogy a vár rekonstrukciós terve hosszú évek óta vita tárgyát képezi. A szakma és a miskolciak is megosztottak a fejlesztéssel kapcsolatosan. Sokan úgy gondolják, hogy az újraépítés nem méltó a vár történelmi múltjához.

A 2017-2018-as látványtervek alapján egyébként Buzás Gergely, a középkori építészet elméleti rekonstrukcióinak legismertebb szakembere írt egy érdekfeszítő elemzést, melyben igen súlyos tévedésekre és úgy magának az építkezésnek a tudományos megalapozottságot kerülő mivoltára hívta fel a figyelmet.

A fejlesztés kapcsán az üzleti érdekek dominálnák, ahelyett, hogy a történelmi hűségé és ízlésességé lenne a főszerep.

“Ahogy Christian Dromard írta: a műemlékvédelem és turizmus kapcsolata egy házassághoz hasonlítható. Egyenlő felek, szükségük van egymásra egy műemlék életének fenntartásához. A diósgyőri vár esetében sajnos egy elnyomó házasságról lehet beszélni. A kiépítések aránya és az üzleti szempont felülírta tudományos hitelét, amely folyamat végén ráadásul ez az üzleti szempont még elhalni is látszik. Nagy valószínűséggel a várban üres terek várnak majd szebb időkre, de a kivitelezők legalább jól jártak.” írja az Építészfórum.hu

A napokban azonban ettől a vitától is súlyosabb és komolyabb probléma merült fel. Azt már 2022 év elején tudni lehetett, hogy komoly statikai probléma merült fel a vár építése során. A kivitelezés megkezdése előtt nem sikerült megfelelően felmérni a vár falainak állapotát, így csak később derült ki, hogy a falak koruknak megfelelő állapotban vannak, tehát nem bírják el a tervezett ráépítést. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Ahhoz, hogy a projekt folytatódni tudjon meg kell erősíteni a támfalakat, ez azonban további 2 milliárd forintot igényel. Eddig azt lehetett tudni, hogy megvan ez a 2 milliárd és az építkezés folytatódhat. Azonban Veres Pál polgármester két nappal ezelőtti Facebook bejegyzéséből kiderül, hogy Jármai Péter helyettes államtitkár arról tájékoztatta a várost, hogy a kormány a pénzügyminiszter döntése alapján nem ad több pénzt a vár fejlesztésére.

A polgármester ezért kérdőre vonta Kiss Jánost is, a terület jelenlegi országgyűlési képviselőjét, aki egyébként a Diósgyőri Vár fejlesztésének miniszterelnöki biztosa volt, hogy az államtitkári válasz fényében áll-e még korábbi, márciusi ígérete, miszerint garantálja a vár átépítéséhez szükséges forrást. Erről itt írtunk bővebben.

Azóta megérkezett Kiss János válasza is egy Facebook bejegyzés és egy Boon.hu-n közölt interjú formájában. A képviselő állítása szerint van elég pénz a várra és az meg is fog épülni. Ezt követően elmondta a bevett és jól betanult fideszes szöveget:
“A városházával az a baj, hogy úgy vannak, mint ahogy általában a baloldali pártok lenni szoktak, vagyis hogy előbb-utóbb mindig kifogynak a mások pénzéből.”

A Fideszes politikus interjújából ugyan nem derült ki, de a városháza reakciójából igen, hogy a teljes projekt sikeres befejezéséhez nincs elég pénz, mert a felmerülő 2 milliárd forintos extra költség miatt, amit az előző városvezetés tervezési hiba miatt nem kalkulált be, nem lenne elég forrás az egyik legfontosabb elemre, a Déryné-ház beruházásra ami miatt a vár közműellátottság nélkül marad.

Ennek fényében továbbra is kérdéses, hogy mi lesz a Diósgyőri vár sorsa. Nem tudni, hogyan és milyen formában épül meg, illetve egyelőre az is kérdéses, hogy miből. Ha mindezekre a kérdésekre pozitív válasszal is szolgálna az idő, akkor is marad egy sor probléma, a miskolciak nem rajonganak a koncepcióért, a beruházás megtérülése erősen kérdőjeles, illetve a vár funkciója és turizmusban betöltött valós szerepe is vitatható.

Kapcsolódó cikkek