Nem várt siker a Barlangfürdő újranyitása

Megosztás

A mostani hosszú hétvége jót tett a turisztikai szektornak, a barlangfürdő látogatóinak száma alig maradt el a tavalyi adatokhoz képest, aminek a környék szállásadói és vendéglátósai is örültek – hangzott el a többi között a Városvédelmi Egyeztető Testület szokásos szerdai ülésén.

Az önkormányzat, a BOKIK és a turizmusban érintett miskolci vállalkozások által kötött megállapodás első fázisa eredményes volt, a város megelőlegezte az újranyitásához szükséges pénzt, az egyes támogatói szerződések megkötése pedig folyamatban van. A pénteki újranyitás óta nagyon sokan keresték fel a fürdőt, ami nagy segítség a szektorban érintett vállalkozásoknak.

A testület ismét foglalkozott a távhővel fűtött szolgáltatóházak problémájával: sok kis cég ugyanis nem tudja vállalni a távfűtés költségeit, ráadásul amennyiben átmenetileg fel akarják függeszteni a szolgáltatást, akkor is fizetniük kell a fűtés árának 40 százalékát. Ebben azonnali egyeztetések kezdődnek az érintett ingatlanokban működő vállalkozásokkal, a MIHŐ-vel és a város vezetőivel – döntött a testület.

Elhangzott az is, hogy a Salkaházi program megmentése érdekében a város vezetői közös levelükben a miskolci országgyűlési képviselőkhöz fordultak, hogy ők is lobbizzanak a program kifizetéséhez szükséges pénz előteremtése érdekében. Ez mintegy 460 millió forint, aminek nagyságrendjét jól jelzi, hogy ez az összeg a Miskolci Közlekedési Vállalat másfél havi teljes kiadási költsége.

A korábban meghirdetett lakossági LED-csere programmal kapcsolatban az hangzott el: a jövő héten érkezik a fényforrások első szállítmánya, a következő hetekben indul majd a kiosztásuk, erről a közeljövőben kapnak a városlakók részletes információkat.

Szóba került a Mikulás vonat kérdése is, amellyel kapcsolatban elhangzott: a város vezetése is sajnálja, hogy a drasztikus energia-áremelkedés miatt idén nem lesz járat, de hangsúlyozták azt is, eddig sem az önkormányzaton múlt a látványosság működtetése, azért a Diósgyőri Vár Térségének Fejlesztéséért Közhasznú Alapítvány volt a felelős.

Ugyanakkor a miskolciaknak nem kell lemondaniuk az adventi villamosról, azt január elejéig működteti a helyi közlekedési vállalat. Díszkivilágítás idén viszont nem lesz a városban és az adventi vásár is elmarad, ezek költségigénye jóval meghaladja a villamosét, ezért döntöttek korábban mellette.

A Városvédelmi Egyeztető Testület, amit Veres Pál, Miskolc polgármesterének kezdeményezésére hoztak létre, minden szerdán ülésezik, és ha kell, döntéseket hoz, hogy biztosítsa a város működését a brutálisan megemelkedett energiaárak ellenére is.

Kapcsolódó cikkek