Republikon: Gyengült a Fidesz, erősödött az ellenzék

Megosztás

Októberben 35 százalék volt a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében. Ebben a körben a DK a legerősebb ellenzéki párt, 12 százalék támogatja őket, a Mi Hazánk 7 százalékkal a második legerősebb ellenzéki párt, a Momentum 6, az MSZP 4 százalékon áll. A Jobbik 3, az LMP és az MKKP 2, a Párbeszéd 1 százalékos támogatottsággal bír a teljes népesség körében – ez derül ki a Republikon Intézet októberi pártpreferencia-kutatásából, amelyet elsőként a Telex közölt.

A Republikon adatai szerint a teljes népességben a bizonytalanok aránya 28 százalék, ami jelentősebb magasabb, mint a tavaszi országgyűlési választásokkor volt, noha ez természetesnek mondható az elmúlt hónapok fényében.

A pártválasztók azok a válaszadók, akik megnevezték, melyik pártra szavaznának, pártválasztók körében változatlan az erősorrend a teljes népességhez képest:

  • 48 százalékon áll a Fidesz,
  • a DK 17 százalékkal a legerősebb ellenzéki párt
  • a Mi Hazánk 10,
  • a Momentum 8,
  • az MSZP 6,
  • a Jobbik 4
  • az LMP 3,
  • az MKKP és a Párbeszéd pedig 2-2 százalékos támogatottsággal bírnak ugyanebben a körben.

Megvizsgálta a kutatóintézet a biztos szavazó pártválasztókat is. Ezek azok a válaszadók, akik elmennének szavazni, ha most vasárnap lennének a választások, és meg is nevezték, melyik pártra szavaznának. Ebben a körben 51 százalék a Fidesz támogatottsága, 16 százalékon áll a DK, 9 százalék a Mi Hazánkra, 8 százalék a Momentumra, 6 az MSZP-re tenné le a voksát. A Jobbik 4, az LMP 3, a Párbeszéd 2, az MKKP pedig 1 százalékos támogatottsággal bírnak a biztos szavazó pártválasztók körében.

A választások után immár fél évvel érezhetően csökkent a győzteshez húzás tendenciája, azonban továbbra is stabil a Fidesz támogatottsága. Az ellenzéki pártok között a DK magabiztosan vezet támogatottságban, a középmezőnyt ugyanakkor mára a Mi Hazánk uralja. A Momentum és az MSZP ugraná még meg az 5 százalékos küszöböt, és a Momentum támogatottsága nem sokkal marad el a Mi Hazánktól. A Jobbik, LMP, Párbeszéd és MKKP alkotják a kisebb pártok csoportját, ezek ma már 5 százalék alatti támogatottsággal bírnak.

A választási eredményekhez képest csökkent a Fidesz és az ellenzéki blokk közötti támogatottsági szakadék, ami nem meglepő egy recesszió időszakában, bár továbbra is magabiztos a Fidesz előnye a néhai ellenzéki összefogás pártjaihoz képest, írta a Republikon. A biztos szavazók körében 51 százalék a Fidesz támogatottsága, ami 3 százalékponttal alacsonyabb, mint a választáson elért 54 százalék. A hat együttműködő ellenzéki párt összesített támogatottsága a biztos szavazók körében 38 százalék, ami 3,5 százalékponttal magasabb, mint a választáson elért listás eredményük.

Kapcsolódó cikkek