Pénteken újra kinyit a Barlangfürdő

Megosztás

Hétfőn megszületett az a megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy az országban egyedülálló módon újra kinyithasson Miskolc egyik legerősebb turisztikai vonzereje a miskolctapolcai Barlangfürdő. Nyitás: október 28-án, péntek reggel kilenc órakor.

„A gazdasági helyzet és a kormány elvárásai alapján kidolgoztunk egy nagyon szigorú takarékossági tervet, amelyben szigorú gazdasági megfontolásokat tettünk. Ennek megfelelően a legnagyobb energiafogyasztóinkat, a miskolci fürdőket kénytelenek voltunk bezárni. A döntéseknek azonban van egy másik része is, amit én úgy fogalmaznék, hogy egy várospolitikai rész. Amely azt jelenti, hogy mi itt a város vezetésében felelősséget kell, hogy érezzünk a város egésze iránt is. Ha úgy tekintünk a város turizmusára, mit egy nagy szövetre, akkor egyetlen részt nem szabad belőle kiszakítanunk, mert ezzel megbomlik maga az egység. És jól látjuk, hogy akár dominószerűen is következményei lesznek a döntéseinknek. Ebben az esetben is így van. Nem csak a Barlangfürdőről van itt szó, hanem az egész turisztikai ágazatról a városban” – mondta Veres Pál polgármester.  
 
A felismerést tettek követték, létrejött az összefogás a turisztikai szolgáltatókkal, amelynek eredményeként péntek reggeltől mind a turisták, mind a miskolciak újra igénybe vehetik a Barlangfürdő méltán híres szolgáltatásait.  
Mint ismert, Miskolc önkormányzata a gyorsan romló gazdasági helyzetre reagálva, számos intézmény költségcsökkentéséről döntött az elmúlt hetekben, köztük a városban üzemelő fürdők ideiglenes bezárásáról is. A Barlangfürdőhöz azonban számos más helyi vállalkozás működése is erősen kötődik – szállodáké, éttermeké, egyéb turisztikai szolgáltatóké, amelyek ezen túl sok embernek biztosítanak munkát is -, ezért egy teljes zárás komoly nehézségeket, esetlegesen csődöket is jelenthetett volna számukra. Az önkormányzat, Veres Pál polgármester kezdeményezésére ennek elkerülésére egyeztetést kezdett az érintett szolgáltatókkal, és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával (BOKIK) a helyzet megoldása érdekében. Több tárgyalási forduló után hétfőn jelentették be, hogy közös összefogással, az országban egyedülálló módon, mentik a menthetőt, és újranyitják az emblematikus Barlangfürdőt.  

Veres Pál a városházi sajtótájékoztatón elmondta, az év végéig közösen biztosítják a szükséges forrásokat, amely mintegy 65-70 millió forintot jelent. Az összeg harmadát az önkormányzat, harmadát a helyi vállalkozók adják, míg a harmadik harmad esetében számítanak a kormányzat segítségére is, amellyel intenzív tárgyalásokat folytatnak.  
Azonban nem várnak ennek eredményére, mert minden nap kiesés számít, ezért az önkormányzat és a vállalkozások hozzájárulásából már pénteken megnyitják a fürdőt, kisebb korlátozásokkal a gazdaságosabb működés miatt, amelyek nem rontják a fürdőzői élményt. Ez elsősorban rövidebb nyitva tartást, zárás után kevesebb világítást jelent.  

Forrás: Minap.hu

Kapcsolódó cikkek