Mostantól bármennyiszer 180 napra meghosszabbíthatja az Országgyűlés a veszélyhelyzetet

Megosztás

A Fidesz-KDNP regnálásának legutóbbi 7-8 évében gyakorlatilag folyamatosan veszélyhelyzet volt és van és egyáltalán nem látszik a vége. Most sem kell már megindokolni. Mivel az Országgyűlés többségét magasan a kormánypárt adja, nem is kérdés, hogy ha akarják, bármikor bármeddig meghosszabbítják a rendeleti kormányzást.

142 igen és 31 nem szavazattal, hat tartózkodás mellett szavazták meg a képviselők a Parlament hétfői ülésnapján, hogy november elsejétől a kormány a veszélyhelyzet 30 napon túli meghosszabbításához az Országgyűlés felhatalmazását alkalmanként legfeljebb 180 napra kérheti. A csavar azonban az, hogy ezt azonban többször is meg lehet adni.

Vagyis a jövő héttel a veszélyhelyzet gyakorlatilag akárhányszor meghosszabbítható 180 nappal.

A törvény indoklásából az is kiderül, hogy a magyar gyakorlatot a kormány szerint csak az unióshoz igazítják: azt írták, hogy több európai ország különleges jogrendi szabályozása is időkorlátot szab a veszélyhelyzeteknek.

Magyarországon évek óta a veszélyhelyzetek korát éljük: a koronavírus miatt bevezetett, majd folyamatosan hosszabbítgatott veszélyhelyzetet követte az orosz-ukrán háború miatt bevezetett. De a migráció miatt is “veszélyben” élünk lassacskán egy évtizede. (via Hvg)

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek