Miskolc nem vágta le az aranytojást tojó tyúkot, hiába állította az Index

Megosztás

Napokkal ezelőtt jelent meg a szebb napokat is látott híroldal egy cikke, melyben azt állították, hogy Miskolc jelenlegi vezetése “levágta az aranytojást tojó tyúkot”, azaz áron alul eladta a várost geotermikus energiával ellátó cégben lévő tulajdonrészét.

A súlyos állítások kapcsán megkerestük a városházát, hiszen ha a ma már kormányzati befolyás alatt álló portál állításai igazak, akkor az komoly hitelességi és erkölcsi problémákat vetne fel a jelenlegi városvezetéssel szemben.

A városházától egy igen hosszú választ kaptunk, amelyben oldalakon keresztül sorolják az index cikkében szereplő valótlan állításokat. Mi most a legfontosabbakat fogjuk szemlézni, azokat, amelyek leginkább érintik Miskolcot és a város polgárait.

A hírportál írásában az szerepel, hogy a városnak, ezen belül is a Mihő kft-nek lehetősége lett volna a teljes távfűtési rendszert rákötni a geotermikus hálózatra, így teljes egészében ezzel láthatta volna el az igényeket. 

Ezzel szemben ezt semmilyen szakmai vélemény nem támasztja alá, sőt az adatok ezzel ellentétes képet mutatnak. A geotermikus forrás mindössze a szükségletek felét lenne képes biztosítani, ezen felül a kinyerhető víz hőmérséklete is lényegesen alacsonyabb, mint amire 0 fok körüli hőmérsékletnél szükség lenne a megfelelő fűtési hő eléréséhez.

A geotermikus rendszer jelenlegi kiépítettségében összesen 50-60 MW kapacitással rendelkezik, a Belváros és az Avas teljes hőigénye azonban 120-140 MW…” 

A hírportál írásának legsúlyosabb része az volt, ahol azt állították, hogy: “10 százalékos részesedését a városvezetés mindössze 200 millió forintért adta el, ami csupán töredéke a valós értékének, így akár a hűtlen kezelés gyanúja is felmerülhet.”

Természetesen erre az állításra is rákérdeztünk a sajtóosztálynál.

A válaszból kiderül, hogy az adásvételt több szereplőnek, köztük kormányzati szereplőknek is jóvá kellett hagyni, például a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalnak is. Emellett az is lényeges tény, hogy a PannErgy egy tőzsdei cég, tehát jelentős nyilvánosság és hatósági felügyelet mellett zajlott a tranzakció, amivel kapcsolatban egyébként kifogással semmilyen érdekelt fél nem élt.

Az Index cikke alapján az eladással a város egy nyereséges cégtől vált meg. A városházától megtudtuk, hogy 2010-2020 között a városi cégnek semmilyen bevétele nem keletkezett, tehát a városnak 0 forint hasznot hozott a társaság tulajdonlása.

A hűtlen kezeléstre vonatkozó vádakat pedig a Mihő Kft. határozottan visszautasította.

A sajtóosztály válaszában tudatta azt is, hogy a cikk kapcsán helyreigazítási kérelemmel fordultak az Indexhez, illetve, mint megtudtuk a PannErgy szintén hasonló megkereséssel élt, a lényeges tárgyi tévedések és valótlanságok miatt. A hírportál egyelőre a kérés ellenére nem módosította írását.

Kapcsolódó cikkek