Zöld konzultációt indít az LMP

Megosztás

Ezzel valódi társadalmi vitát kezdeményeznek az ország zöld átállásáról – mondta szombati online sajtótájékoztatóján Ungár Péter, a párt társelnöke.

A politikus közölte: olyan emberek válaszait is várják a zoldkonzultacio.hu oldalon, akik nem értenek egyet az ellenzéki párttal; nem úgy, mint a kormány, amely a nemzeti konzultáció keretében hamis állításokat fogalmaz meg és terjeszt kérdések formájában. Ilyen hamis állításnak ítélte, hogy az Oroszországra kivetett uniós szankciók okoznák a magas energiaárakat, holott annak az oka a fosszilis energiától való függés.

Ungár Péter kijelentette: az egyik legfontosabb kérdés, hogy az ország a következő tíz-húsz évben mire alapozza energiarendszerét és függetlenségét. Ebben a kérdésben – folytatta – még a kormányon belül is káosz van. A szélenergiáról a miniszterelnök állítása szerint sincs egyetértés a kabineten belül – emlékeztetett.

Gál József, az LMP szóvivője elmondta, hogy a kérdéseik között szerepel: az emberek a Vodafone felvásárlására fordítandó 700 milliárd forintot inkább épületszigetelésre költenék-e, de az is, hogy feloldanák-e a szélenergia hasznosításának tiltását.

Ugyancsak választ várnak arra az emberektől, hogy eltörölnék-e a napelemre kivetett termékdíjat. Hozzátette: pártja szerint a megújuló energiát támogatni és nem adóztatni kell, az üzemanyaghiányt pedig nem a benzinár rögzítésével kellene kezelni, hanem a közösségi közlekedés fejlesztésével – ezért vezetnék be a havi ötezer forintos úgynevezett klímabérletet.

Arról is megkérdezik az embereket, hogy Oroszország építsen-e atomerőművet Magyarországon orosz technológiából és orosz hitelből – ismertette.

(MTI)

Amennyiben ön is hozzájárulna a független média fennmaradásához és a vidék valódi híreinek bemutatásához, kérjük erre a linkre kattintva támogassa munkánkat!

Kapcsolódó cikkek