Ha a nyugat hanyatlik és hazánk nem, akkor hogyan szárnyalhat a gyenge euró is a forinttal szemben?

Megosztás

A szerdai napot sem zárhatjuk a szívünkbe, minden fontos devizával szemben tovább folytatódott a forint mélyrepülése. Történelmi mélyponton például a svájci frankkal és az amerikai dollárral szemben is. De az elméletileg szintén gyengélkedő euró is elhúz mellettünk. Ezt nehéz kizárólag a háborúra és a szankciókra fogni, bár a Fidesznek sikerül.

430 forint fölé került szerda délután kettő előtt az euró jegyzése, miután a magyar deviza lassan 24 órája közelítette ezt a szintet egy erőteljesebb gyengülés után. Kedd hajnalban még nagyjából 425 forintot kértek egy euróért, szerdán a 430,15-ös csúcs után is 429,9 körül mozgott az árfolyam.

Frissítés: Az amerikai tőzsdenyitást követően a forint gyengülése is turbófokozatba kapcsol, fél háromkor már 431 forintnál is magasabb szinten jegyezték az eurót.

A 432-es euróra még két órát kellett várni, de fél ötkor már ennyit kértek a közös európai pénz egységéért.

Ahogy kedden, úgy szerdán is sorra döntötte meg a negatív rekordokat a forint, és egyelőre nem látszik, hol a gyengülés vége. Elemzők az EU-val való megegyezéstől remélik azt, hogy csökken a nyomás a forinton, ez komoly deviza-utánpótlást is jelenthet. Ez sem hozna azonban komoly erősödést, a szakértők 400 forint körüli szinttel számolnak erre az esetre.

Szerdán a forint a svájci frankkal szemben is mélypontra került, a devizát 445,32 forintért is jegyezték. (Hvg)

Az eddigi trendnek megfelelően pedig ha elmulasztunk néhány órát, akár egy sokkal gyengébb forintot láthatunk viszont. Egyelőre nincs, ami (vagy aki) megállítsa a forint folyamatos esését.

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek