Már a fideszesek harmadának is komoly gondot okoz az áremelkedés

Megosztás

20,1 százalék volt az infláció szeptemberben az előző évi adatokhoz viszonyítva, ami azt jelenti, hogy tavaly szeptemberhez képest ennyit emelkedtek az árak. Nem mindenki érzékeli azonban ugyanúgy az árváltozást – derült ki a Publicus Intézet Népszava számára készített reprezentatív felméréséből.

Augusztusban a kormánypárti szavazók 27 százaléka mondta, hogy súlyosan érinti az infláció, 61 százalékuk számára akkor alig volt észrevehető. Ennél többen érzékelték a megélhetési nehézséget az ellenzékiek közül: ott 39 százalék számolt be problémákról, 49 százalék tarthatónak érezte a helyzetet.

Most, október elején, a 20,1 százalékos infláció idején már a kormánypárti szavazók közül is többen érezték meg erősebben a drágulást: 32 százalék nyilatkozott úgy, hogy komoly gondot jelentenek neki az áremelkedések. 57 százalék azt mondta: érzi az inflációt, de még tudja kezelni. Az ellenzékhez húzók nagyobb része, vagyis 52 százaléka már súlyos nehézségekről számolt be, 47 százalékuknak még elfogadható a helyzet. A bizonytalan pártválasztók is hasonlóan vannak ezzel.

A legtöbben, 98 százalék az élelmiszereknél érzékelik az áremelkedést, az energiaárak drasztikus növekedéséről (illetve annak érzékeléséről) 78 százalék számolt be. A fideszesek 68 százaléka mondta csak, hogy jelentős áremelkedést észlelt az energiaárakban, ennél mind az ellenzéki választók (86 százalék), mind a bizonytalanok (78 százalék) erősebben élték meg az emelkedést annak ellenére, hogy a fideszesek csaknem negyede él rossz szigetelésű, nagy energiaveszteséggel üzemeltethető házban.

Forrás: Népszava.hu, Telex.hu

Kapcsolódó cikkek