Új rekord, szeptemberben már 20% felett volt az infláció

Megosztás

20,1 százalék volt az infláció szeptemberben, azaz ennyit emelkedtek a fogyasztói árak tavaly szeptemberhez képest – derül ki a KSH tájékoztatójából. A drágulás sokéves rekordot jelent, a mostaninál magasabb áremelkedésre legutóbb 1998 augusztusában volt példa Magyarországon.

Az augusztusi 15,6 százalékos inflációhoz képest azért volt most ekkora az ugrás, mert a KSH szeptemberben számolta először a rezsikiadásokat már az új rendszer szerint, azaz az átlagfogyasztás feletti részt a piaci áron. Ezenkívül szintén megnyomta a szeptemberi árakat a nyáron hónapokon keresztül pusztító aszály, amely közvetlenül az élelmiszereket, közvetve pedig számos más terméket is drágít.

A különböző termékkategóriák közül messze a háztartási energia és a fűtés drágult a legnagyobb mértékben (62,1 százalék) a rezsicsökkentés szabályainak augusztus 1-jétől hatályos módosítása miatt. Ezen belül a vezetékes gáz ára 121, az elektromos energia ára 28,9, a palackos gáz ára 45, a tűzifa ára pedig 43,8 százalékkal nőtt.

Az élelmiszerek ára 35,2 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a kenyér (76,2 %), a sajt (68,0 %), a tejtermékek, valamint a vaj és vajkrém (66,3 %), a margarin (61,2 %), a száraztészta (60,2 %) és a tojás (53,7 %) drágult. Átlag alatti mértékben, 22,4 százalékkal nőtt a sertéshús, 19,1 százalékkal a csokoládé, kakaó, 10,9 százalékkal a cukor, 5,0 százalékkal az étolaj ára.

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek