A Volánbusz dolgozói is sztrájkba léphetnek

Megosztás

Nevetségesen alacsony fizetésük emelésére nem kaptak egyelőre megfelelő ajánlatot. Csak nehogy kiderüljön, hogy ők is Soros és Gyurcsány emberei…

Több száz dolgozó vonult hétfőn a Volánbusz budapesti székháza elé a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) felhívására – írja a Mérce. Dobi István, az érdekképviselet elnöke arról beszélt, hogy húsz éve várnak arra, hogy annyit keressenek, mint az uniós kollégáik. A vállalat idén 10, jövőre 5 százalékos béremelési javaslatot tett, de ezt nem írták alá, mert azt szeretnék, hogy idén és jövőre is 20-20 százalékkal emeljék a fizetéseket. A mostani 1650 forintos órabért megalázóan alacsonynak nevezete.

Nézzétek meg, a kukások is kiálltak magukért, és eredményt értek el

– mondta, és hozzátette, hogy több mint egy hónapja nem tárgyal velük a Volánbusz vezetése, még a követeléseiket sem vették át.

Dobi szerint előfordul, hogy 15–16 órát kell vezetnie egy kollégának, amiből 10–12 órát számolnak el azóta, hogy bevezették a rendelkezésreállási időt. Elmondása szerint kártérítési eljárások is terhelik a munkavállalókat: kétmilliós kár felett 10 százalékot a dolgozóra terhelnek, miközben egy 80 milliós eszközt vezetnek, és egy kisebb kár is elérheti ezt az összeget. „Úgy kell beülni mindennap a buszba, hogy nehogy valami baj legyen, mert velem fizettetik ki” – fogalmazott.

A hétfői napot adták meg határidőnek, amíg leülhet velük a cégvezetés, különben bejelentik a sztrájk előkészítését. Ha sztrájkra kerül sor, az elégséges szolgáltatásnak eleget tesznek, de nem tankolják meg a buszokat, nem takarítják ki a belső terüket, és annak a jogi lehetőségét is megvizsgálják, hogy megtagadják a jegykiadást.

A demonstráción szolidaritását fejezte ki a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének vezetője, és a Munkástanácsok elnöke is. A dolgozók a MÁV székházához is elvonultak, ahol át tudták adni petíciójukat. (via Hvg)

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek