Statisztikai trükkökkel fogja csökkenteni a várólistákat a Fidesz-kormány

Megosztás

Ahogy a munkanélküliségnél is tették, egyszerűen nem kell róluk tudomást venni, átnevezzük, szétbontogatjuk és máris nem lesz akkora a várólista. Ettől viszont sajnos senki nem fog hamarabb részesülni a szolgáltatásban, csak máshogy tartják nyilván.

A várólistákat könyvelési, adminisztratív, valamint motivációs eszközökkel kívánja kurtítani az egészségügyért felelős államtitkár a rendszer átalakítását célzó javaslatban – írja a Népszava. A cikk szerint bőven van mit csökkenteni, mert míg 2019 tavaszán 25 ezren, addig idén már 50 ezren vártak operációra az országban.

Ha a kormány elfogadja a javaslatot, akkor csak azok lesznek fent a várólistán, akiknek 60 napnál többet kell várniuk. A Népszava szerint azok sem szerepelnek majd rajta, akik eleve két hónapnál későbbi időpontot kérnek, ők egy előjegyzési listára kerülnének. Az is tervbe van véve, hogy a kórházakat büntetnék, ha nem teljesítenék a beavatkozások várt mennyiségét.

A legtöbben szürkehályog-műtétre várnak, ők most 18 ezren vannak. A lemaradás nagy, ráadásul míg 2020-ban, 40 ezer, addig tavaly csak 30 ezer ilyen műtétet végeztek az orvosok. A várakoztatási rekorder a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, ott 1447 napot, vagyis majdnem 4 évet kell várni erre a beavatkozásra. A második a Honvédkórház, ott 971 nap után végezhetik el a műtétet. (hvg)

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek