Több mint egy tucat polgármester kéri Orbánt, hívjon össze nemzeti energiacsúcsot

Megosztás

Veszélybe kerültek a magyar települések – olvasható abban a nyílt levélben, amelyet több mint egy tucat magyar város vezetője címzett Orbán Viktornak, köztül Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere is.

„Az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások megmentése, így bölcsődék, óvodák, idősotthonok fenntartása, a közvilágítás, a közösségi közlekedés működtetése, a kulturális intézmények megmaradásának biztosítása a kormány azonnali cselekvését teszi elkerülhetetlenné”

– írták a polgármesterek a miniszterelnöknek.

A többek között Botka László, Márki-Zay Péter, Péterffy Attila és Neményi András által jegyzett levél „az energiaválság és az elszabadult árak miatt kialakult megélhetési válság eddig nem tapasztalt szociális krízissel fenyeget Magyarországon”. A településvezetők szerint egyre több ember kér szociális támogatást az önkormányzatokról, és itt az ideje, hogy ezt a kormány is meghallja.

„Mindannyian megengedhetetlennek tartjuk, hogy fűtetlen óvodákban és bölcsődélben fázzanak a gyerekek. Amennyiben ezt miniszterelnök úr is elfogadhatatlannak tartja, úgy haladéktalanul összehívja a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett Nemzeti Energiacsúcsot és azonnali párbeszédet kezd a magyar önkormányzatokat képviselő szervezetekkel”

– írták. Szerintük az energiacsúcs lehetőség arra, hogy másra mutogatás és bűnbakkeresés helyett megoldási javaslatokról legyen szó. A városvezetők tárgyalást kezdeményeznek arról is, hogy Pakson „12 forintért megtermelt áramot” az önkormányzatok ne 400 forintnál is többért kapják.

„Miközben a paksi áramból minden magyar településen biztosítani lehetne a közszolgáltatások áramigényét, megengedhetetlennek tartjuk, hogy egy közösségi beruházásként megépült erőmű termelésén egy állami tulajdonú cég a magyar települések kárára nyerészkedjen”.

Amennyiben ön is hozzájárulna a független média fennmaradásához és a vidék valódi híreinek bemutatásához, kérjük erre a linkre kattintva támogassa munkánkat!

Kapcsolódó cikkek