Miért ezt érdemlik? Egy év után is a félig kiégett iskolában tanulnak a borsodi gyerekek – videó

Megosztás

Egy éve már annak, hogy Fügödön leégett az általános iskola, ám a gyerekek azóta is konténerben és egy félig leégett épületben kénytelenek tanulni, 132 gyermekre és a tanárokra összesen jut három vécé. Magyar valóság.

132 gyerek két turnusban tanul egy félig kiégett iskolában, és az udvaron felállított konténerekben. Az utóbbi hónapokban sok ilyen képet láthattunk, de ez most nem az ukrán front, hanem Északkelet-Magyarország. Az Encshez tartozó Fügödön tavaly szeptemberben égett le az egyetlen iskola, és valamiért azóta sem állították helyre. A leszakadt táblák és megperzselődött füzetek még mindig emlékeztetnek a történtekre, a tüzet rövidzárlat okozhatta.

A Zrínyi Ilona Általános Iskola helyi tagintézményében szinte csak roma gyerekek tanulnak. Évről évre egyre több a diák, ezért már a szerencsétlenség előtt konténereket kellett telepíteni az udvarba, hogy zavartalanul folyhasson az oktatás. A tűzben 4 tanterem és több mosdó is kiéget, ezt a hiányt pedig már nem lehet pótolni.

A legtöbb fügödinek nincsen autója, se pénze buszra, ezért fontos számukra, hogy gyalogtávolságra legyen az iskola. A kapukat folyamatosan zsilipszerűen zárják és iskolaőr járja az udvart, így kevés a csellengő, a tanárok pedig bizalmi viszonyt alakítottak ki az összes szülővel. 

Szabó Beáta igazgatónő szerint éppen ezért a tanítás nem szünetelhetett és gyorsan kellett megoldást találniuk. Végül úgy oldották meg a szorult helyzetet, hogy az alsó tagozatosoknak délelőtt, míg a felsősök délután tartanak órákat. Az étkeztetés zavartalanul folyik, de a tízórait, ebédet és uzsonnát haza kell vinniük a családoknak. A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a tűz után csak 3 mellékhelyiség maradt az intézményben. Egy a tanároknak, kettő a diákoknak.

A térség országgyűlési képviselője a választások előtt azt ígérte, hogy a fügödi gyerekek már a megújult intézményben fogják elkezdeni az idei tanévet. Meg szerették volna tudni Hörcsik Richárdtól, hogy hol akadt el a folyamat, de nem válaszolt a megkeresésre. További részletek az Euronews cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Related posts