Kénytelen bedobni a törölközőt a Baráthegyi Majorság is, novembertől bezárnak

Megosztás

A Szimbiózis Alapítvány ezt csütörtökön este egy szomorú közleményben tudatta.

November 1-től zárva tart a Baráthegyi Majorság. A lakóotthonok és a konyha továbbra is üzemel, a turisztikai szolgáltatások azonban tavaszig biztos, hogy szünetelnek majd – adta hírül csütörtök esti közleményében a Szimbiózis Alapítvány.

Miként azt írják: szintén tavaszig zárva tart a család- és fogyatékosságbarát panzió, az erdei iskola, nem fogadnak csoportokat, lecsökkentik az állatállományt és a sajt- valamint a lekvárüzem is időszakosan bezár. Az áram, a gáz, az üzemanyag és a takarmány árának növekedése a Szimbiózis Alapítványt is nehéz helyzet elé állította. Az áremelkedés több mint 74 millió forint többletkiadást jelent, emiatt pedig drasztikus lépésekre kényszerültek.

Kecskéiket már meghirdették eladásra, az alapítvány Facebook-oldalán pedig árverést indítottak, hogy az ebből befolyt összegből újabb fatüzelésű kazánt vásárolhassanak a lakóotthon számára. A takarmány árak is olyan mértékben megemelkedtek, hogy állatállományukat is le kell, hogy csökkentsék, most 50 kecskétől kell megválniuk Az egyik csacsi már új helyre költözött, az árából abrakot vettek a többieknek.

Már eddig is több intézkedést hoztak annak érdekében, hogy költségeiket csökkentsék. Fatüzelésű kazánokat és cserépkályhát építettek be több épületükbe is. Az élelmiszerbanki adomány szállítására elektromos autót vásároltak, emellett pedig a terápiás szamarakat is munkára kell, hogy fogják. A patások húzzák majd a szekeret, amelyet szintén szállításra használnak. A dolgozók és az érintettek közösen készülnek az előttük álló kritikus hat hónapra. Összeköltöznek egységek, készítik a tüzelőt, gyűjtik az ágakat és a papírt, raktároznak készleteket, támogatják egymást abban, hogy minimálisra csökkentsék a várható horribilis kiadásokat.

Október 29-e után hosszú ideig nem lesz több program a majorságban. Nem fogadnak több csoportot és táborozót. Kénytelenek voltak a humán erőforrás oldalon is áldozatokat hozni, ami dolgozók elbocsátását jelenti.

Speciális szállítás szolgáltatásukat nem tudják tovább működtetni, így a jövőben nem fogják a fogyatékkal élő gyerekeket Miskolcról és vidékről iskolába hordani. A szülők most kétségbeestek, mert elveszíthetik a munkájukat, ha nem oldódik meg gyermekük szállítása. 

A Szimbiózis Alapítvány az általa üzemeltetett Baráthegyi Majorságban és üzemeikben több száz fogyatékos és megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztat, sokuknak a lakhatást is biztosítja. (Minap.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Related posts