Korrupció gyanúja Egerben, képben több zsíros szerződés egy hat nappal korábban létrejött céggel

Megosztás

Valami nagyon nem stimmel az Eger Termál Kft. friss, gyanús szerződései kapcsán, amit egy mindössze hat napja létrejött céggel kötöttek. Mirkóczki Ádám polgármester azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben. Lepődjünk meg, a gyanús szerződéseket megkötő igazgatót nem sokkal korábban a Fidesz javaslatára nevezték ki.

Az egerinfo.com arról ír, hogy a város vezetése már a nyár folyamán megkérdőjelezte az ilyen-olyan ürügyekkel felmondott szerződések okait, miután június 30-ával megszűnt a városgondozás szerződéses jogviszonya a Eger Termál Kft.-vel. A lap szerint a város vezetői kifejtették, hogy továbbra is elkötelezettek a 2019-ben megfogalmazott cégfilozófia mellett, amely szerint a városi tulajdonú cégek lehetőség szerint azokat a munkákat, amelyek egymás között is elvégezhetőek, ne szervezzék ki külsős cégeknek, tartsák a cégcsoporton belül a feladat elvégzését, ezáltal pedig a pénzt is. Ez azonban nem így történt.

Mirkóczki Ádám, polgármester a sajtótájékoztatón elmondta: a februári közgyűlésen a Eger Termál Kft. korábbi ügyvezetőjét leváltották, majd a Fidesz javaslatára kinevezték Molnár Lászlót igazgatónak. A kinevezést követően az Eger Termál Kft. a városgondozással szerződést bontott,  majd a parkfenntartási, hulladékkezelési, általános és medencetakarítási feladatok elvégzésére új szerződést kötött 2022.06.27-én a B és Z Trend Kft.-vel.

A Szabó Béla ügyvezető által irányított vállalkozást a cégbíróságon 6 nappal a szerződéskötést megelőzően, 2022.06.20-án jegyezték be. Joggal merül fel a kérdés, hogy egy hat napja bejegyzett cégnek milyen referenciái, munkatapasztalatai vannak, illetve, hogy miként kerül egy ilyen cég egy közpénzből működtett önkormányzati kft. látókörébe szerződött partnerként.

A polgármester elmondta, hogy az Eger Termál Kft. a B és Z Trend Kft.-vel három szerződést kötött:

  1. Parkfenntartási és hulladékkezelési munkálatok elvégzésére havi 2.032.000 Ft-ért 5 évre.
  2. Medencetakarítási feladatok ellátására havi 2.438.400-ért 5 évre.
  3. Általános takarítási feladatok ellátására havi 5.651.000-ért 5 évre.

Ez öt évre számítva összes 607.284.000 forint.

Az Egerinfo beszámolója szerint a sajtótájékoztatón  felmerült, hogy maga a szerződéskötés sem feltétlenül lehetett szabályos, ugyanis vizsgálni kellett volna – mint minden ilyen típusú szolgálatás esetében –, hogy kell-e közbeszerzést lefolytatni. A közbeszerzési értékhatár ilyen esetekben 15 millió forint, szóval abszolút releváns kérdés lehet az eljárás lefolytatásának szükségessége.

Mirkóczki Ádám az ügyben vizsgálatot kért az EVAT Zrt. igazgatóságától, mint az Eger Termál Kft. felettes szervétől, illetve magyarázatot kér arra is, hogy egy hat napja alakult cég miért alkalmas a két uszoda és strand teljes egészének takarítására. (Blikk.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Related posts