Az Északi Áramlat 1-nél és 2-nél is gázszivárgást észleltek

Megosztás

Két helyen szivárog az Északi Áramlat 1 gázvezeték, jelentette be Svéd Tengerészeti Hivatal. A Reutersnek nyilatkozó hatóság szerint a szivárgások az orosz Gazprom többségi tulajdonában lévő cég által üzemeltetett vezeték Balti-tengeri szakaszán keletkeztek alig egy nappal azután, hogy szintén szivárgást észleltek az Északi Áramlat 2-n.

A problémát kedden reggel, a Dániához tartozó Bornholm szigethez közeli csőszakasz két, egymáshoz közel eső pontján, a svéd és a dán gazdasági övezetben fedezék fel, okát egyelőre vizsgálják. Az ügyben megszólaló hatóság szóvivője elmondta, hogy öt tengeri mérföld kiterjedésű korlátozással gondoskodnak arról, hogy egyetlen hajó se kerüljön túl közel a szivárgások helyéhez.

A gázszivárgás a tengeren azzal a veszéllyel jár, hogy nő a hajók merülési mélysége, mert a környezetükben csökken a víz felhajtó ereje, valamint robbanásveszély is fellép a víz felszínén – írta az MTI a dán energiaügynökség tájékoztatása alapján, hozzátéve, hogy a tilalmi zónán kívül a szivárgás már nem jár biztonsági kockázattal. Ezenkívül a távozó metángáznak klímakárosító hatása is van a környezetben.

(Telex)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek