Jó reggelt, Miskolc! – Hétfői időjárás, név- és születésnaposok, heti horoszkóp

Megosztás

Ilyen időre számíthatunk ma

Hétfőn sok felhő lesz az égen, Miskolcon is kell számítani ismétlődő jelleggel esőre, záporokra, helyenként zivatarokra is. A nyugatias szél többfelé élénk, helyenként erős lehet. A legmagasabb hőmérséklet 18 és 21 fok között alakulhat.

Heti horoszkóp

Kos

A hét elején csupa olyan emberrel lesz dolgod, akik számodra irritálóan finomkodva fogalmaznak. Te jobban szereted az egyenes beszédet, még akkor is, ha az kicsit nyers. Miközben bosszankodsz, lemaradhatsz az igazán fontos információkról. A hét második felében valaki elrabolhatja a szívedet. Ebből féltékenység is lehet, ha párkapcsolatban élsz.

Bika

Szeptember utolsó napjaiban is lesznek remek fényszögek az égen, amelyek kifejezetten kedvezőek számodra. Ezzel párhuzamosan egy nagyszerű bolygóháromszög azt mutatja, hogy a pénzügyeid egyre jobban alakulnak. A hétvége közeledtével kicsit gyászos lehet a hangulatod, mert búcsúzik a szeptember.

Ikrek

Ritkaság, s éppen ezért van nagy jelentősége annak a bolygóháromszögnek, amely kedden és szerdán rajzolódik ki az égen: Ikrek Mars, Mérleg Hold és Vízöntő Szaturnusz. Ettől valósággal szárnyakat kapsz! Ráadásul csütörtökön a Vénusz, a kis szerencse bolygója belép a Mérlegbe, ami számodra szintén előnyös. Csak hétvégén vigyázz a fontos kapcsolataidra!

Rák

Mit is fogadtál meg erre a hónapra? Van még pár napod, hogy megcsináld, de legalábbis elkezdd. Most kivételesen ne a megérzéseidre, hanem a józan eszedre hallgass! Hét elején ebben segítenek a föld jegyben járó bolygók (Szűz Vénusz, Szűz Merkúr, Bak Plútó). A hét közepén kapcsolódj bele a beszélgetésekbe, mert fontos információkhoz juthatsz.

Oroszlán

Olyan érzésed lesz ezen a héten, mintha most kezdődne valami, nem pedig véget érne. Igaz, hogy a szeptember búcsúzik, de indul az új hónap, az október. Ez ragyogó új kapukat nyit meg előtted. De ne siettesd az időt, és ne szaladj előre! Élvezd ki, amit a jelen tartogat.

Szűz

A Szűzben járó Vénusz és Merkúr a legkedvezőbb fényszöggel kapcsolódik a Bakban járó Plútóhoz. Ez azt jelenti, hogy most egyáltalán nem esik nehezedre megújulni, megújítani valamit. Kicsit tavaszi érzéseid lesznek ettől. Igazán szerencsés vagy, örülj neki! Csütörtökön a Vénusz, a kis szerencse bolygója kilép a jegyedből, s először azt érezheted, hogy elhagyott a szerencséd, de erről szó sincs.

Mérleg

Nemcsak a születésnapodat ünnepelheted rövidesen, hanem azt is, hogy bolygód, a Vénusz csütörtökön belép a Mérlegbe. Ezzel visszakapod a szerencsédet, a boldogságodat. Előtte egy csodás bolygóháromszög lelkesít fel (Ikrek Mars, Mérleg Hold, Vízöntő Szaturnusz), vagyis ez egy igazán sikeres hét lesz. Végre megkapod azt az elismerést, amiért jó ideje dolgozol.

Skorpió

Van, hogy a józan eszedre kell hallgatnod, van, hogy a megérzéseidre, és van, hogy a környezetedben lévő emberek tanácsára. Ezen a héten mindháromra akad példa. Szerencsére olyan fényszögek mutatják ezeket, amelyek garantálják, hogy mindig pontosan tudni fogod, melyikre hallgass. Ez ritkaság, nagy ajándék, amit magadnak is köszönhetsz…

Nyilas

A szeptembertől kell búcsúznod ezen a héten, de jól alakul ez az időszak. A bolygók több izgalmas kihívást tartogatnak számodra. Hét elején a pluszbevételeket kell okosan befektetni, a hét közepén pedig a szerelmi életed pezsdül fel, amiből viszont gubanc lehet, ha nem vigyázol. Hétvégén fáradtság uralkodhat el rajtad, szóval muszáj kipihenni magadat.

Ma őket ünnepeljük

Névnap

Jusztina, Cipora, Cippóra, Ciprián, Cipriána, Ciprienn, Damján, Damos, Darrell, Demény, Demjén, Denton, Dömjén, Jusztínia, Kozima, Kozma, Özséb

A Jusztina név jelentése és eredete

A Jusztina latin eredetű név, a Jusztin női alakja. Jelentése igazságos és igaz, ami a just szóra vezethető vissza, ami az angolról és más latin alapú nyelvekről szintén igazságként fordítható.

A Jusztina név elemzése

Viselőjére a magabiztosság és az egyenesség jellemző, olyan nő lesz, aki mindig ki fog állni az igazáért, igazi harcos.

Kutya névnap:

Pocak, Prézli

Cica névnap:

Eszmeralda, Pocak

Hörcsög névnap:

Kispocok

Születésnaposok

1849 – Ivan Petrovics Pavlov Nobel-díjas orosz orvos, fiziológus († 1936)

1920 – Hárs Ernő József Attila- és Déry Tibor-díjas költő, műfordító († 2014)

1943 – Szörényi Szabolcs Kossuth-díjas magyar zeneszerző, rockzenész

1948 – Olivia Newton-John brit születésű ausztráliai énekesnő, színésznő

1956 – Linda Hamilton amerikai színésznő (Sarah Connor-Terminator)

1962 – Tracey Thorn, az Everything but the Girl brit alternatív rockegyüttes énekesnője

Erről híres a mai nap

Ma van a Tiszta Hegyek Napja

Ez a nap a Nyelvek Európai Napja

Ma van a fogamzásgátlás világnapja

Ezen a napon tartják a tengerészeti világnapot (szeptember utolsó vasárnap)

Ma van a siketek világnapja (szeptember utolsó vasárnap)

Ez a nap a szív világnapja (szeptember utolsó vasárnap)

Ma van a volt dohányosok napja

Ezen a napon történt

1542 – Nemzetközi keresztény sereg vonul Buda visszafoglalására, de kudarcot vall.

1580 – Sir Francis Drake körülhajózza a Földet.

1703 – II. Rákóczi Ferenc uralja Magyarország nagy részét (amint ezt XIV. Lajos francia királyhoz írt levelében tanúsítja).

1777 – Mária Terézia áttelepíti a nagyszombati tudományegyetemet a budai királyi várba, és megalapítja az Egyetemi Könyvtárat.

1848 – Jellasics császári tábornagy, horvát bán csapatai elfoglalják Székesfehérvárt. V. Ferdinánd király Lamberg Ferenc altábornagyot nevezi ki a magyar hadsereg főparancsnokának.

1920 – A numerus claususról szóló törvény elfogadása, mely előírja az egyetemekre, jogakadémiákra fölvehetők számát és összetételét. Azaz törvénybe iktatja, hogy az adott népcsoporthoz tartozó felveendő hallgatók száma el kell érje az adott népcsoportnak a teljes népesség körében elfoglalt számarányát, vagy annak kilenc tizedét.

1944 – A Vörös Hadsereg bevonul Makó városába.

1960 – Fidel Castro az ENSZ történetének leghosszabb beszédét tartja, 4 és fél órán át.

1973 – A Concorde első útja Washington és Párizs között. Az út 3 óra 33 percig tart.

1980 – Bombamerénylet Münchenben. A hagyományos Sörünnepről, az Oktoberfestről hazainduló embertömegben egy szélsőjobbos merénylő bombát robbant. 13 ember életét veszti, több mint 200-an megsérülnek.

1981 – Levegőbe emelkedett az első Boeing 767-es.

1988 – Ben Johnsont megfosztják olimpiai aranyérmétől, mert megbukik a drogteszten.

1988 – Brüsszelben az Európai Unió kereskedelmi és gazdasági együttműködési megállapodást köt Magyarországgal.

1989 – A Magyar Országgyűlés elfogadja a be- és kivándorlási törvényt. Ez alapvető emberi jognak nyilvánítja a kivándorlást, és a szabad mozgást.

1997 – Földrengés Assisiben. A Szent Ferenc-bazilika tetőszerkezete beomlik, a középkori freskókban súlyos károk keletkeznek.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek