Megverte és gyilkossággal fenyegette rokonait a borsodi apa, mégis enyhítették a büntetését

Megosztás

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa 2022. szeptember 21. napján jogerős ítéletet hozott annak az alsózsolcai férfinak az ügyében, aki rettegésben tartotta a családját, többször megverte, bezárta és megöléssel fenyegette őket.

Az elsőfokon eljárt Miskolci Járásbíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott kaszát, borotvát, kést tartott az ágya mellett, ezzel fenyegetve élettársát és nevelt gyermeküket. Rendszeresen előfordult, hogy a lakás ajtaját bereteszelte, beláncolta, a kulcsot magánál tartotta, megakadályozva ezzel, hogy a sértettek elhagyhassák az ingatlant.

2020 májusában a férfi megengedte, hogy élettársa ügyintézés végett elmenjen otthonról és a gyermeket is magával vigye, azonban felszólította, hogy siessenek haza, mert egyébként megöli őket. Mire hazaértek, a gyanúsított az előszobába fejszét, baltákat és egy karót, a teraszra egy csomóval ellátott kötelet készített össze. A szerszámok láttán a sértettek félelmükben elmenekültek otthonról. Távozásukat követően a férfi a lakásban tüzet gyújtott, minek következtében az ingatlan kiégett és lakhatatlanná vált.

A járásbíróság a vádlottat személyi szabadság megsértése, kapcsolati erőszak és kiskorú veszélyeztetésének bűntettében mondta ki bűnösnek és halmazati büntetésül 3 év 6 hónap szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A fellebbezés folytán eljáró Miskolci Törvényszék álláspontja szerint az elsőfokú bíróság az enyhítő körülményeket – különösen a vádlott büntetlen előéletét, az igazságügyi orvosszakértői véleményben rögzítetteket, valamint a jelentős időmúlást – nem vette kellőképp figyelembe, ezért a szabadságvesztés tartamát 2 év 4 hónapra, míg a mellékbüntetés tartamát 3 évre enyhítette.

Kapcsolódó cikkek