A Földes Ferenc Gimnázium tanárai is csatlakoztak a gördülő sztrájkhoz

Megosztás

Egy, a helyzethez sajnos remekül illő molinót tartottak maguk előtt. Kár, hogy ez valószínűleg a Pintér vezette “oktatásügyet” nem fogja meghatni, azt jó ideje sorsára hagyta a Fidesz-kormány.

„Sok ország ment már csődbe, amelyik a hadászatra erején felül költött, de még egy sem, amelyik az oktatásra”

– idézték molinójukon a Földes tanárai Klebelsberg Kunó 20. század eleji vallás- és közoktatásügyi miniszter szavait. Tarthatatlannak tartják a mai magyar oktatási körülményeket. A héten országszerte folytatták a tiltakozást a tanárok a gördülő sztrájk keretein belül. A pedagógusok régóta a magasabb fizetésért, a munkaterhek csökkentéséért és a sztrájktörvény visszaállításáért harcolnak.

“A kormányzat a füle botját sem mozdítja az oktatás problémáira” – vélekedett lapunk érdeklődésére Petrány Mihály, a Földes Ferenc Gimnázium tanára. Sorolta: nemcsak a tanárok, de a diákok is túlterheltek, “elviselhetetlennek” nevezte az óraszámot. A tanárok fizetése véleménye szerint 2014 óta be van fagyasztva.

– Megalázó ez a jövedelem, nem várható el, hogy egy fiatal ezt a pályát válassza. Így azonban rengeteg iskolában hiány van tanárokból – tette hozzá.

Ő egyébként csak az első órában sztrájkolt pénteken, mert – mint fogalmazott – a második órában végzős osztályhoz megy be, nem akart egyetlen percet sem elvesztegetni. Érdeklődésünkre elmondta azt is, hogy bár az órákon nem politizálnak, de azért hallják a fiataloktól, hogy átérzik a helyzetet, és támogatják a tanárokat küzdelmükben.

Ezt az elmúlt hetek eseményei is megerősítik, hiszen több százan álltak ki a Miskolci Herman Ottó Gimnázium felfüggesztett igazgatóhelyettese, Dezsőfi György és minden oktató mellett. De a tanárok is igyekeznek erősíteni egymást, a pénteki sztrájkolókhoz – előzetesen harmincan jelezték részvételüket – tucatnyian csatlakoztak a molinó mögött felsorakozva.

A Földes gimnáziumban most kétórás sztrájkot tartottak, de a szervezők elmondása szerint jövőhéten kedden és csütörtökön folytatják, szintén az első két órában szüneteltetik a munkát. További részleteket a Minap.hu cikkéből tudhatnak meg.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek