Jó reggelt, Miskolc! – Hétfői időjárás, név- és születésnaposok, heti horoszkóp

Megosztás

Ilyen idő lesz ma

Hétfőn többnyire gomolyfelhős-napos időre számíthatunk, kialakulhatnak átmeneti jelleggel futó záporok, néhol akár zivatarok is, de kezdetben helyenként eső is előfordulhat. A nyugati-északnyugati szelet többfelé erős széllökések kísérhetik. A reggeli órákban 10 fok várható, délután 15-17 fok között alakul a hőmérséklet.

Heti horoszkóp

Kos: Nem leszel valami fényes hangulatban hétfőn. Egy Merkúr-Jupiter szembenállás ugyanis nagyon sok türelmet követel tőled. Szerinted mindenki túl óvatoskodja a dolgokat ahelyett, hogy egyenesen kommunikálna. Pénteken a Mérlegbe lépő Nap reflektorként a párkapcsolatodra vagy annak hiányára világít rá…

Bika: Lehet, hogy lassan haladnak épp a dolgaid, de ezen egyáltalán nem aggódsz most. További jó hír, hogy pénteken a Merkúr visszalép a Szűzbe, és segít, hogy a részleteknek nagyobb jelentőséget tulajdoníts, mint az elmúlt hetekben.

Ikrek: Mindent elkövetsz, hogy az otthonodat rendbe tedd, és megfelelj a család elvárásainak, miközben a munkádban is helyt kell állnod. Valójában viszont egyiket sem élvezed. Úgy érzed, nem kapsz levegőt. Jogos… Nagyszerű égi hír, hogy péntektől fellélegezhetsz: a Nap belép a Mérlegbe, melynek köszönhetően visszatér az életörömöd, a derűlátásod, a vállalkozó kedved.

Rák: A hét első két napján a megérzéseid remekül vezetnek. Amennyiben hallgatsz rájuk, kikerülhetsz pár akadályt. A hét közepén a pénzügyekkel kapcsolatosan kapsz kedvező és kedvezőtlen híreket is. Jól tennéd, ha kicsit visszafognád a költekezést. A hétvége igencsak mozgalmasnak ígérkezik: nem sok időd lesz lustálkodni.

Oroszlán: A szerda lesz a te napod! Ha tudod irányítani a dolgokat, akkor erre a napra időzítsd a nagyobb horderejű feladatokat, megbeszéléseket! Ne ijedj meg, ha másnap nem kapsz elismerést, sőt valaki kíméletlen kritikákkal illet. Ez nem rólad szól, hanem éppen a másikról. Péntektől számíts olyan pénzre, ami egy ideje jár már neked, de eddig nem kaptad meg. Most végre megjön…

Szűz: Az egész hét hangulatát meghatározza az a „helycsere”, amire pénteken kerül sor: hajnalban a Nap kilép a jegyedből, míg délután a Merkúr visszalép a Szűzbe. Ez előtt érdemes kihasználnod, hogy most többen adnak a véleményedre. Ha szerénykedsz, akkor lemaradsz a nagyszerű lehetőségekről. Péntek után arra kell ügyelned, hogy mikor szólalsz meg, illetve kinek mit mondasz…

Mérleg: Irigylésre méltó helyzetbe kerülsz ezen a héten. Ne lepődj meg, ha többen kimondják: „Jó neked.”, vagy „Könnyű neked”! Ne mentegetőzz és ne bizonygasd, hogy nem így van! Inkább örülj, hogy irigyelnek. Ez sokkal jobb, mintha sajnálnák. Az égen számodra igazán kedvező folyamatok zajlanak: péntekig Merkúr a Mérlegben jár, pénteken pedig a Nap belép a Mérlegbe, mely azt jelzi, hogy közeleg a születésnapod is.

Skorpió: Ezen a héten olyan érzésed lesz, mintha rajtad kívül mindenkinek jól menne. Ettől egyre frusztráltabbá válhatsz, pedig nem szabad, mert nincs is így. Amennyiben sikeres emberek vesznek körbe téged, örülj velük együtt, és adj hangot az elismerésnek! A közösségi oldalakon se fukarkodj a dicsérettel! Ez bumerángként visszaszáll rád. Ismered a régi mondást: „Jó tett helyébe jót várj!”.

Nyilas: Amilyen vontatottan indul a hét, olyan nagyon felgyorsulnak az események, és persze te is. Ez visszaadja az ihletet: megint millió terved lesz. Ezekből ésszerűen ki kell választanod azokat, amelyek aktuálisak. A többit írd le, és később keríts rájuk sort! Pénteken szeretnél korán szabadulni a munkából, de ez most nem fog sikerülni. Nehogy felhúzd magad emiatt!

Ma őket ünnepeljük

Névnap

Vilhelmina, Dorián, Emili, Január, Jónás, Konstancia, Konstantina, Mária, Sebő, Szabolcs, Szilárda, Tivadar, Tódor, Vilhelma, Vilma

A Vilhelmina név eredete és jelentése

Germán eredetű, a Wilhelm (Vilmos) férfinév latinos változatának, a Vilhelmus női párja. Jelentése: erős akaratú, védelmező.

A Vilhelmina név jellemzése

Szeretne tekintélyt kiparancsolni magának, de emiatt magányossá és hideggé válhat. Sokszor él félelemben, nem érzi magát soha biztonságban.

Kutya névnap:

Mancs, Paca

Cica névnap:

Mirella, Winchenzió

Hörcsög névnap:

Mamusz, Mangó

Születésnaposok

1802 – Kossuth Lajos ügyvéd, publicista, politikus, Magyarország kormányzója († 1894)

1897 – Tamási Áron Kossuth-díjas magyar író (Egyes források szerint 20-án született.) († 1966)

1909 – Ferdinand Anton Ernst Porsche osztrák mérnök, autóipari menedzser, a Porsche sportkocsik névadója († 1998)

1930 – Papp Ferenc magyar nyelvész, szlavista, a számítógépes nyelvészet magyarországi atyja, az MTA tagja († 2001)

1933 – Fenyvesi Máté magyar labdarúgó, állatorvos

1934 – Brian Epstein angol impresszárió, a The Beatles együttes menedzsere († 1967)

1944 – Básti István olimpiai bajnok labdarúgó

1948 – Jeremy Irons Oscar-díjas angol színész

Erről híres a mai nap

Ma van a Nemzetközi Beszélj Úgy Mint Egy Kalóz! világnap. Az ünnep 1995-en született, amikor az oregoni John Baur és Mark Summers rájött, hogy mennyire szórakoztató, ha csak a kalóz szleng kifejezéseivel kommunikálnak egymással. Az ötletből hagyomány lett, majd egy világot bejáró őrület, végül pedig ünnep, amelyet minden év szeptember 19-én tartanak.

Ezen a napon történt

1532 – A leobersdorfi csata: a német-magyar sereg megsemmisíti I. Szulejmán előreküldött portyázó seregét Bécs közelében.

1543 – A győri huszárok a vásárhelyi csatában szétverik a környéket dúló törököket és tatárokat.

1783 – Montgolfier forrólevegős léggömbjének felszállása a versailles-i kastély parkjában, XVI. Lajos francia király és felesége, Marie Antoinette jelenlétében. A kosárban csak egy tyúk, kacsa és birka van, ember repülését a király nem engedélyezi. A léggömb 8 percet tartózkodik a levegőben és két kilométert repül.

1853 – I. Ferenc József osztrák császár és magyar király megtekinti a Bécsbe szállított Szent Koronát, és elrendeli annak a budai várban való őrzését.

1857 – Bevezetik Magyarországon az új ezüst forintot.

1893 – Új-Zéland elsőként a világon szavazati joggal ruházza fel a nőket

1928 – Bemutatják Amerikában az első Mickey egér rajzfilmet.

1938 – A müncheni konferencia napja. Csehszlovákia bevonása és megkérdezése nélkül Chamberlain, Daladier, Hitler és Mussolini eldöntik, hogy Csehszlovákia adja át a Német Birodalomnak a Szudétavidéket. Magyarország és Csehszlovákia kormányát felszólítják, kezdjenek tárgyalásokat a magyar területi igényekről.

1944 – Brit-amerikai légitámadás a szolnoki pályaudvar ellen.

1957 – Az első földalatti nukleáris robbantás (Las Vegas, Nevada állam).

1959 – Hruscsovot nem engedik be Disneylandbe, biztonsági okokra hivatkozva.

1981 – A Central Parkban rendezett ingyenes koncerten 400 ezren hallgatják Simon and Garfunkelt.

1991 – Megtalálták “Ötzi”-t, egy több ezer éves mumifikálódott similauni férfit, az Alpok Ötz-völgyi gleccserében, Ausztria és Dél-Tirol határvonalán (jelenleg a Bolzano-i Városi Múzeumban őrzik).

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek