Szakértők: Tizennyolc fokban ülőmunkát végezni? Egyértelmű egészségügyi kockázat

Megosztás

Hol van már a néhány héttel ezelőtti Fidesz-nóta, amikor a németországi 19 fokos hivatalokon élcelődtek a kormánytagok? Nekünk sikerült alájuk ígérnünk, hazánkban a hivatalokban és közintézményekben (egyelőre úgy fest, az iskolákban is) mindössze 18 fok lesz a maximum. Itt bizony már nem kicsi a dolgozó egészségügyi kockázata.

Szokatlan tél elé nézünk. Az energiaárak már az év elején is nagyon magasak voltak, a háború kirobbanása óta viszont rég nem látott energiaválság alakult ki Európa jó pár országában. Magyarországon is húzós a helyzet, bár megfagyni nem fogunk sem otthon, sem a munkahelyen, de spórolnunk kell, ha azt akarjuk, hogy ne legyenek nagy leállások az iparban és a lakások fűtésére is jusson elég energia. A közintézményekben 18 fok is lehet, és a versenyszféra cégei közül is sok lejjebb tekeri a fűtést már csak azért is, hogy mérsékelje az elszálló rezsiköltségeit. Dr. Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara titkára, foglalkozás-orvostan és munkahigiéné szakorvos segítségével próbáltunk közelebb jutni ahhoz, hogy mennyire nőnek meg az egészségügyi kockázatok, ha legalább napi 8 órát a szokásosnál hidegebb munkahelyen, akár 18 fokban töltünk.

Gulyás Gergely csütörtökön arról beszélt a kormányinfón, hogy a kórházak és a bentlakásos intézmények kivételével 25 százalékos takarékoskodást írnak elő az állami intézményeknél és állami cégeknél a gázfogyasztásban. Az állami intézményeknél, közhivataloknál ez azt jelenti, hogy legfeljebb 18 fokig lehet felfűteni az épületeket.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) vezetője az intézkedéssel kapcsolatban azt mondta: „18 fok az ülőmunkát, szellemi munkát végzőknek egészségügyi kockázatot jelent.”

Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara titkára, foglalkozás-orvostan és munkahigiéné szakorvos a Telex kérdéseire azt mondta: egy munkahely esetében meg tudjuk határozni, mi az ideális hőmérséklet, de mindenképpen figyelembe kell venni, hogy fizikailag mennyire intenzív munkáról van szó. A fizikai munka során ugyanis hőt termel a szervezetünk.

A magyar jogszabályok szerint egyébként

  • ülőmunkánál, szellemi munkánál: 20–22 fokot,
  • könnyű fizikai munkánál 18–22 fokot,
  • közepesen nehéz fizikai munka esetén 14–18 fokot,
  • nehéz fizikai munka esetén pedig 12–14 Celsius-fokot

kell biztosítania a munkáltatónak. Tehát ha a közintézményekben, közhivatalokban, állami cégeknél végzett szellemi munkát nézzük, akkor a legutóbbi kormányközlés szerint a minimális 20 helyett 18 fok lesz.

További részletek a Telex.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek