Csak 18 fokra fűtené télen a kormány az állami intézményeket

Megosztás

Kivételt a szociális és egészségügyi intézmények jelentenek. Emellett hatósági árat is bevezetnek a tűzifára – kormányinfót tartott Gulyás Gergely.

A kormány a szerdai ülésén az energetikai és gazdasági helyzetet értékelte. Egész Európában nehéz az energiellátás helyzete, és az energiaárak emelkedése miatt gazdasági válsághelyzet alakult ki – kezdte Gulyás Gergely a kormányinfót, amelyről a HVG tudósított.

“Egyértelmű cél, hogy amilyen gyorsan lehet, a gázfogyasztást kell csökkenteni. A kormány döntött arról, hogy a kórházak és a bentlakásos szociális intézmények kivételével 25 százalékos csökkentést írtunk elő az állami szerveknek és állami gazdasági szerveknek.”

Gulyás később arról is beszélt, hogy az otthoni munkát nem támogatják, de azt igen, hogy az állami intézményekben, így például a Miniszterelnökségen is 18 fok legyen a maximum.

A miniszter a tűzifáról is beszélt. Fát nem csak a Tüzépél, hanem mostantól közvetlenül az erdőgazdaságoknál is lehet majd venni. Hatósági árat vezetnek be a fatermékekre, és hamarosan kijelölik az árat. Mindenkinek legalább 10 köbméter fát tudnak biztosítani. A 10 köbméter fa, amit az erdőgazdaságoknál lehet megvenni, címenként és nem személyenként jár.

Gulyás azt is elmondta, hogy a távhőárak a lakossági fogyasztók számára nem fognak változni.

Gulyás Gergely elmagyarázta az energiaszámlázás lényegét is. Mint mondta, a lakosság háromféleképpen kérheti a számlázást: átalány, új átalány és havi diktálás. „Az MVM eddig nem kommunikált rendesen erről, ezért elnézést is kell kérni, a cégnek is, és nekünk is” – mondta. Összességében a havi 144 köbméternyi gáznak nem egyes hónapokban, hanem az év egészében kel számolni. Ha valaki a végén nem éri el az egész éves átlagfogyasztást, és nem haladja meg az átlagot, akkor vissza fogja kapni a pénzt vagy jóvá fogják írni.

Az árstopok kapcsán kiderült: azok esetleges fenntartásáról a következő kormányülésen döntenek. Jelenleg október 1-jéig vannak érvényben az árstopok.

További részletek a HVG.hu tudósításában.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek