Akár 60 milliót is visszafizethetünk a CSOK támogatás után

Megosztás

Sokkoló kalkulációt tett közzé a Bankmonitor.hu. A felvett 10 milliós CSOK támogatás miatt egyes családok akár 60-70 millió forintot is visszafizethetnek, ha valamilyen oknál fogva mégsem jön össze a 3 gyermek. Ez azt jelenti, hogy a támogatás éves kamata 58,75%.

A lakástámogatások köre igen széles jelenleg Magyarországon, ezek közül az egyik első és legfontosabb a családi otthonteremtési kedvezmény (más néven CSOK). A konstrukció egy vissza nem térítendő, állami lakáscélú támogatást takar, melyet meglévő és vállalt gyermekek után lehet kihasználni. A kedvezmény 600 ezer – 10 millió forint között lehet, a pontos összeg függ a lakáscéltól és a gyerekek számától is.

A támogatásért cserébe számos feltételt kell teljesítenie az érdeklődőknek, melyek közül néhánynak az igénylést követően is meg kell felelni. Ezek megszegése komoly következményekkel járhat. Ilyen például az az eset, amikor vállalt gyermek után szeretné a család kihasználni a kedvezményt, de a baba nem érkezik határidőre.

A vállalás teljesítésére azonban van egy határidő, mely függ a vállalt gyerekek számától és a támogatás összegétől is:

  • Egy gyerek vállalása esetén 4 év áll rendelkezésre a baba születésére.
  • Két gyerek vállalása esetén 8 éven belül kell megszületnie a babáknak.
  • Az emelt, 10 millió forint összegű támogatás esetén a vállalt gyerekek számától függően – legyen szó egy, kettő, vagy három gyermekről – 10 éven belül kell megszületnie a babáknak.

Ha a vállalt gyermekek nem születnek meg, akkor a támogatást büntetéssel növelten szükséges rendezni az állam felé. A büntetés mértéke alapesetben a jegybanki alapkamat mértékével egyezik meg. Az emelt, 10 millió forint összegű támogatás esetében azonban a büntetőkamat is magasabb, a jegybanki alapkamat ötszöröse. (A 10 millió forint összegű támogatás 3 gyermek után jár, amennyiben új építésű lakás vásárlása, vagy építkezés a cél.)

Mikor alapkamat számít?

Tavaly nyár elején ezekre a szabályokra még sokan legyintettek volna, sem a 0,6 százalékos alapkamat, sem annak ötszöröse nem jelentett komoly terhet. Ez utóbbi 3 százaléknak felelt meg, ami megegyezett a támogatott lakáshitel kamatszintjével.

Mára a helyzet gyökeresen megváltozott, a jegybanki alapkamat mértéke 11,75%, ennek ötszöröse pedig 58,75%. Erre már sokan felkapják a fejüket.

Szerencsére a büntetést az elmaradás időszaka – azaz a gyermekvállalási időszak – alatt érvényes alapkamat alapján határozzák meg. Méghozzá a mutató adott félév első napján érvényes értéke alapján.

De mit is jelent mindez? Ha valaki 2021 július elsején igényelt CSOK támogatást három vállalt gyermekre, akkor számára a késedelmi kamatot az alábbi értékek alapján határozták meg:

  • július 1. – 2021. december 31.: Az alapkamat 1,20% volt 2021. július elsején, ezen érték ötszöröse, azaz évi 6 százalék a büntetés mértéke.
  • január 1. – 2022. június 30.: Az alapkamat 2,40% volt 2022. január elsején, ezen érték ötszöröse, azaz évi 12 százalék a büntetés mértéke.
  • július 1-től: Az alapkamat 7,75% volt 2022. július elsején, ezen érték ötszöröse, azaz évi 38,75 százalék a büntetés mértéke a mostani félév során.

A gyermekvállalási határidő a példában még nem telt le, természetesen még megszülethetnek a babák. Természetesen a hátralévő évek során az alapkamat is változhat: emelkedhet és csökkenhet is az aktuális piaci viszonyoknak megfelelően.

Mekkora büntetést kellene fizetni az aktuális jegybanki alapkamat alapján?

A jegybanki alapkamat augusztus 31-től 11,75 százalék. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb, 600 ezer forint összegű támogatásra – egy vállalt gyermek után vették igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt – 4 év után 858 ezer forintot kell visszafizetni. A helyzet ennél sokkal drasztikusabb, ha a maximális 10 millió forintos támogatást használta ki az igénylő.

A 3 gyerek után, új lakás vásárlására, építésre igényelhető 10 millió forint összegű CSOK esetében ugyanis a büntetés mértéke a jegybanki alapkamat ötszöröse, melynek aktuális mértéke évi 58,75%.

Ha az alapkamat változatlan szinten marad, akkor a büntetés hatalmas összegre hízhat abban az esetben, ha nem születnek meg a gyerekek a 10. év végére: Ha a három vállalt gyerekből egy sem születik meg, akkor összességében a 10. év végén 68 750 000 forintot kell rendeznie a családnak az állam felé.

Ha csak egy baba születik meg a három vállalt közül, akkor egy évtized múlva 64 625 000 forintot kellene visszafizetni.

Ha a három vállalt babából kettő megszületik, akkor 50 875 000 forintot kell rendezni az állam felé. (Ugyanez a helyzet igaz akkor is, ha két meglévő gyerek mellé vállalna a pár egy harmadikat, aki nem születne meg 10 éven belül.)

Látható, hogy a tét igen komoly, még a legdrágább lakáshitelek költségét is messze meghaladja a jelenlegi alapkamat mellett a CSOK támogatásra visszafizetendő büntetés. (Fontos kihangsúlyozni, hogy a kalkuláció során a Bankmonitor szakértői abból indultak ki, hogy a gyermekvállalási határidő alatt végig az aktuális 11,75 százalékos szinten marad az alapkamat.)

Forrás: Bankmonitor.hu

Kapcsolódó cikkek